Cum cumperi titluri de stat de la Poșta Română
La începutul lunii februarie Ministerul de Finanțe a anunțat o nouă rundă de titluri de stat TEZAUR, cu dobânzi destul de atractive: până la 5.35% pe an, mult mai mult decât ce oferă băncile la depozite. Că e sub inflație, că sunt alte tipuri mai avantajoase de investiții, asta e altă discuție. Eu am vrut titluri de stat, punct.
Problema a fost că procedura prin Spațiul Privat Virtual de la ANAF e mai complicată decât mi-aș fi dorit, Trezoreria nu e în drumul meu și atunci singura opțiune rămasă era să merg la unul dintre oficiile Poștei Române. Dar în afară mențiunii că se pot face astfel de operații la poștă, orice alt fel de informații lipsea cu desăvârșire.
Cu riscul de a părea prost, sunt genul de om care vrea să știe din timp ce implică un lucru. Cum se face concret subscrierea la titluri de stat prin Poșta Română? La ce ghișeu te duci? Ce acte trebuie să ai la tine? Cât durează? Cum plătești?
Multe întrebări, zero răspunsuri. Nu am găsit nimic pe Internet pe tema asta, nici măcar pe forumuri sau bloguri. Toată lumea se îngrămădea să redistribuie comunicatul de presă oficial, să discute meritele unei astfel de operațiuni, dar nimeni nu avea vreun soi de tutorial pentru orice poporean. Așa că fac eu unul!
Cum cumperi titluri de stat de la Poșta Română?
1) Mergi la un oficial poștal.
Puteți să mergeți la orice oficiu poștal, nu trebuie să fie cel la care sunteți arondați. E de preferat însă să fie unul cât mai aproape de zona în care locuiți, pentru că e posibil să fie nevoie să reveniți.
2) La ce ghișeu se face plata?
Trebuie să întrebați. Nu stați la coadă, mergeți direct la o casă și întrebați pentru că sunt șanse mari să vă bage undeva separat, cum a fost cazul la noi. Am fost trimiși direct la șefa de tură, ne-a așezat undeva la un birou și s-a ocupat de tot ce a fost necesar.
3) Ce acte îți trebuie?
Buletinul. Formularul de subscriere a fost completat de doamna de la poștă, după ce i-am dat buletinul, iar eu doar am verificat cu atenție datele la final.
Formularul s-a completat rapid, are doar două pagini, dar am așteptat aproape 15 minute ca datele să fie introduse în sistem.
Notă: nu știu dacă procedura e chiar atât de anevoioasă și de durată în mod normal pentru că s-a ocupat o altă funcționară de acest lucru și e posibil să fi avut și alte lucruri în curs.
La final am semnat, mi-am luat buletinul și am plecat.
4) Poți să plătești cu cardul?
Sincer, nu știu. Nu am văzut nici un POS la ghișeu și din ce am înțeles ar fi disponibile două opțiuni: plata în numerar, pe loc (varianta aleasă de mine), sau completezi formularul la poștă, ai două zile să faci transferul bancar, apoi revii la poștă pentru încheierea procesului.
Recomand plata cash, mai ales că nu îmi imaginez că oamenii care au sacoșe de bani pentru titluri bancare caută informații pe net despre cum să îi depună prin poștă :)
Pentru așa ceva mergi la trezorerie sau faci un transfer bancar.
5) Cum ridici dobânda și banii depuși?
Dobânda ți se plătește anual iar suma inițială la sfârșitul perioadei alese.
Există trei moduri de a fi plătit:
a) la sediul oficial poștal unde ai făcut subscrierea. Nu se plătește nici un fel de comision pentru asta, a fost varianta aleasă de mine.
b) acasă, prin mandat poștal, fie la adresa din domiciliu, fie la cea de corespondență (pot fi diferite), dar se reține un comision de mandat poștal
c) în contul bancar, caz în care se reține iarăși un comision.
Pentru prima variantă, am fost sunat că voi fi sunat cam cu două săptămâni înainte pentru a se clarifica detaliile. În cazul meu (sumă micuță și deci dobândă micuță) bănuiesc că e mai mult o formalitate, dar are sens pentru persoane care depun sume mari, pentru ca oficiul poștal să aibă banii disponibili.