Cum cumperi RCA online?

Cum cumperi RCA online?

Cum cumperi RCA online? Pentru un utilizator, e simplu: intri pe un site unde știi că poți face asta sau, dacă nu știi nici unul, faci o căutare pe Google și îl alegi pe primul care îți prezintă încredere.

Problemele sunt pe partea cealaltă a baricadei: ești un antreprenor sau o firmă și vrei să vinzi RCA online? Piața e suprasaturată, ai vreo șansă să pătrunzi?

Aici vreau să ajung de fapt cu această postare. Citisem acum ceva vreme despre cum ceva firmă de pariuri vrea să intre pe piața de asigurări online.

Pe ce mizau ei? Ei bine, pe faptul că urmau să ofere doar servicii online, motiv pentru care ar urma să aibă costuri mai mici și să paseze economiile la client. Cu ce sunt diferiți de sumedenia de alte site-uri unde poți cumpăra RCA online? Exact, cu nimic.

E dificil să vii cu ceva nou și să oferi reduceri reale, oricât ai încerca să păcălești clienții. Trebuie să recuperezi banii de hosting, trebuie să recuperezi investiția în platforma dezvoltată, cheltuielile de marketing. Și, desigur, să nu uităm nici de profit. Dar înseamnă asta că piața e practic înghețată și nu mai poate veni nici un jucător nou? Nu chiar. Secretul cred că este să pivotezi.

Și cei de la eMag vând RCA online și își pot permite să ofere prețuri bune. Au deja o platformă și o echipă tehnică, deci nu au nevoie de un efort dedicat doar pentru partea de RCA. Au deja clienți care intră pe site pentru cumpărăturile normale și care au încredere în ei. Deja bariera de intrare pe piață a fost cu mult scăzută în cazul lor.

O altă strategie care mi-a plăcut a fost cea abordată de Movcar. Disclaimer: am colaborat cu acea firmă pentru partea de RCA dar acest post NU este reclamă, cu atât mai puțin una plătită în vreun fel. Reprezintă observațiile mele și o reală admirație pentru strategia pe care am dedus-o atunci când am lucrat la proiect.

Poți să cumperi RCA online și de pe site-ul Movcar (am lucrat la funcționalitate, după cum spuneam, și chiar mi-am cumpărat RCA-ul de acolo). Cu ce au fost speciali? Ei bine, la fel ca eMag, Movcar nu se bazează strict pe partea de RCA. Oferă, în schimb, o aplicație mobilă pentru șoferi, unde aceștia pot ține evidența tuturor chestiilor legate de automobil (urmărești amenzile, când trebuie să faci schimbul de ulei, când expiră rovinieta, etc.), dar și un manager de flotă pentru firmele de transport.

Cu alte cuvinte, are deja o bază de utilizatori interesați deja de subiect. Și atunci, pivotul e logic. Folosești o aplicație gratuită unde poți înregistra polița RCA, ca să o ai la îndemănă în caz că te oprește poliția sau să fii notificat automat când e pe cale să expire? Atunci de ce nu ai și cumpăra asigurarea prin intermediul aplicației? E win-win pentru toată lumea: utilizatorul poate să facă totul dintr-un loc și să o înregistreze automat în profilul său iar dezvoltatorul primește ceva ca să acopere costurile cu software-ul.

Plus că e și mai ușor să inspiri încredere. Un site poate să spună vrute și nevrute. O aplicație pe care o poți găsi pe Google Play Store sau pe App Store, cu mii de review-uri e ceva mai greu de falsificat. Nu imposibil, dar e clar mult mai ușor să îți dai seama dacă ai de-a face cu o afacere legitimă sau nu.

Nu trebuie să investești într-o platformă sau un website special pentru asta, nu trebuie să faci reclamă special pentru asta. Te concentrezi, în schimb, pe a oferi servicii bune potențialilor clienți și ai șanse mari să vină ei la tine. Cum e cazul Movcar: există deja un website care promovează aplicațiile și managerul de flote, RCA-ul e un bonus.

Evident, trebuie să oferi și o interfață clară și ușor de folosit, cu opțiuni precum autopopularea datelor pe bază de VIN sau salvarea lor în memorie pentru cumpărături ulterioare. Dar e greu să te bazezi doar pe asta, cam toate firmele serioase oferă așa ceva. De asta e important acel pivot, care îți permite să vii cu fentă.

Poți să te bați pe SEO și pe reclame și să aștepți să vină clienții la tine sau poți să le oferi acel ceva care îi face pe ei să te caute pe tine. Varianta a doua e mai dificilă dar e și cea mai puternică pe termen lung.