Crosul Arenelor - prima ediție, 2023

Crosul Arenelor - prima ediție, 2023

Pe data de 24 septembrie 2023 a avut loc cursa de 10k de la Crosul Arenelor, un eveniment aflat la prima ediție, oferit de organizatorii din spatele Băneasa Forest Run. Traseul părea frumos pe hartă, pornind de la Arcul de Triumf și sfârșindu-se la Arena Națională, organizatorii mi-au lăsat o impresie plăcută în trecut iar prețul nu a fost mare, deci m-am înscris atunci când am aflat.

Cum a fost pe partea de alergare?

De câțiva ani tot ratez cursa de 10k organizată de Constantina Diță, deci mi s-a oferit în sfârșit ocazia de a alerga în zona Arcul de Triumf / Herăstrău.

Nu am reușit, în schimb, să mă antrenez special pentru cursa asta, cum mai făceam în trecut, cu scopul de a obține un timp anume. Așa că am decis să alerg "la liber", evitând informațiile afișate pe ceas despre timp sau viteză. Pus în fața faptului împlinit, parcă regret puțin.

Oficial, am terminat pe locul 442 (din aproximativ 1000 de participanți), cu un timp de 56 de minute și 14 secunde. Adică foarte aproape de recordul personal de 55 de minute, obținut după ce am urmat un program de antrenament dedicat. Traseul de la Crosul Arenelor a contribuit mai mult ca sigur, fiind unul relativ drept, fără curbe frecvente, și fie plat, fie în coborâre.

Pornind de la Arcul de Triumf și terminând la Arena Națională, m-am putut bucura de priveliști ceva mai spălate și centrale, ceea ce a făcut traseul într-unul excelent pentru un alergător care vizita capitala cu această ocazie.

Cum a fost organizarea?

Organizarea ar fi fost aproape perfectă dacă nu ar fi existat două sughițuri, fix la start și la sfârșit.

Cu 30 de minute înainte de începutul cursei, animatorul a rugat concurenții cu ace de siguranțe la ei să le aducă la scenă, pentru a le putea distribui alergătorilor fără. Au apelat chiar și la persoane care ar fi fost dispuse să renunțe la unul dintre cele 4 ace ce susțineau numărul pe tricoul.

Asta pentru că acele de siguranțe puteau fi ridicate separat, atunci când îți luai kit-ul, și nu erau incluse într-un plic, alături de număr, cum s-a procedat la alte curse. Drept urmare, probabil mulți au uitat de ele. Ca om pățit, plec mereu cu ace extra la mine și chiar am donat patru dintre ele în vestiar, când am fost întrebat de alți alergători.

M-aș fi așteptat însă ca organizatorii să fie mai bine pregătiți, mai ales că acele de siguranță nu costă o avere.

Iar la finish... pe cât de rapid rezolvai cu lăsarea săculețului la predare, pe atât de lentă a fost recuperarea lui.

Participanții

Nimic de comentat, au fost peste 1000 de participanți la cursa de 10 km, din toate categoriile. Cei avansați s-au putut întrece cu Alexandru Corneschi, iar cei începători au avut companie până la final.

Ridicarea kit-urilor

Kit-urile au putut fi ridicate de la Terasa VIP din Arena Națională, în zilele de vineri și sâmbătă. Ca o persoană care nu a mai vizitat Arena Națională până atunci, am avut ceva emoții cu identificarea locului, dar nu au fost probleme.

Zona de start

Startul s-a luat de la Arcul de Triumf, la o distanță de mers pe jos de stația de metrou Aviatorilor, deci nu era dificil să ajungi acolo și nici nu aveai nevoie de mașină personală. De altfel, chiar a fost plăcut să văd prin metrou alte persoane cu tricoul sau săculețul de la Crosul Arenelor și să simt că voi alerga în grup încă dinainte să ajung acolo.

Au existat standuri de unde puteai să bei să ronțăi ceva înainte de cursă, o inițiativă ce mi-ar plăcea să fie standard pentru un concurs de alergare. Cu toaletele, în schimb, a fost o problemă. Cu 30 de minute înainte de start deja se formaseră cozi lungi, cozi ce au persistat până aproape de începutul cursei. Ar fi fost ideal dacă li s-ar fi dublat numărul.

Garderobă și vestiar

Pe lângă zona unde puteai să îți lași săculețul de concurs, prevăzut special cu un sticker cu numărul de concurs, a existat și un vestiar. Față de cele de la Bucharest 10k Grand Prix, era ceva mai privat și mai încăpător.

Revenind la garderobă, am apreciat că au anunțat din timp că va fi una mobilă. Lăsai săculețul la ei și urma să îl ridici de la Arena Națională, la sosire. Din nefericire, marele minus al organizării ar fi că aceasta a ajuns acolo la mai bine de o oră după start. M-am așezat printre primii la coadă și cu toate acestea am așteptat peste 30 de minute să îmi pot ridica lucrurile, iar în spatele meu erau muuuuuulte persoane și mai enervate.

E păcat pentru că impresia finală a fost una nasoală și am plecat supărat de la un eveniment care a fost în rest bine organizat și cu un traseu frumos.

Rezultatele

Rezultatele au fost afișate la scurt timp pe site, într-un clasament oficial. Au venit și pe mail miercuri (27 septembrie), într-un fel de kit digital simaptic, ce conținea și alte informații utile post-race, dar și reclame.

screenshot cu poziția în clasament, cu celelalte opțiuni din kit-ul digital vizibile în spate

Poze din timpul concursului

Pozele au fost publicate cu ajutorul Fisheye, unde puteai să îți cauți numărul de concurs sau să te plimbi prin albume.

Link-ul către albumul personalizat a fost inclus și în mail-ul cu kit-ul digital, precum și într-un SMS.

Ce a conținut kit-ul de concurs și cum a fost medalia?

La capitolul kit de concurs nu am fost dezamăgit. Pe lângă tricou și un buff, am primit o doză de energizant, o apă cu vitamine, o doză de radler, niște pâine Wasa, chips-uri de porumb, un baton proteic, un mini-deodorant și câteva pliante.

Teoretic primeai și un iaurt Mueller la linia de finish, dar cum nu sunt un fan, am dat skip.

Au lipsit, în schimb, acele de siguranțe, după cum am menționat la capitolul organizare.

În ceea ce privește medalia, e simpatică și are un strop de culoare, numai bună de fălit.
medalia Crosul Arenelor 2023

A meritat?

Da, mai ales pentru traseu. Mai mult ca sigur voi reveni și la anul, poate mai bine antrenat și pregătit de un record personal.