Captain America: Civil War

Acum câțiva ani, la recomandarea unui amic, am citit comics-urile din seria Marvel Civil War. La vremea respectivă mi s-a părut genială și inovatoare, cu mult peste poveștile stereotipice din benzile desenate clasice cu super-eroi.

Anul trecut am recitit-o dar de data aceasta nu am mai fost impresionat. Cu mult mai multă experiență în spate, am gasit-o mediocră și pe alocuri chiar slabă. Nimeni nu poate nega importanța pe care a avut-o la vremea ei dar nu a îmbătrânit chiar atât de bine.

Am fost însă entuziasmat atunci când am auzit că Marvel va lansa filmul Captain America: Civil War. L-am văzut azi și... nope, nu e cine știe ce îmbunătățire.

poster Captain America: Civil War
By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=48646207

Atunci când tentativa de capturare a unor teroriști în Nigeria se sfârșește cu morți accidentale, autoritățile își pierd răbdarea și decid ca grupul de supereroi Avengers să treacă sub controlul Națiunilor Unite.

Tony Stark / Iron Man sprijină inițiativă dar Steve Rogers / Captain America e de părere că e mai bine să rămână un grup privat și nu unul controlat de interese politice. Conflictul degenerează rapid atunci când un atac terorist asupra sediului ONU se lasă cu morți importante iar foștii aliați, chiar prieteni, ajung inamici.

Pe de o parte, aparițiile diverșilor supereroi din universul Marvel, unii deja consacrați, alții proaspăt introduși, nu dezamăgesc. Chadwick Boseman e un T'Chala / Black Panther foarte reușit, chiar dacă costumul său mi s-a părut destul de stupid. În schimb, Tom Holland fură show-ul ca Peter Parker / Spiderman. Interpretarea sa precum și faptul că în această versiune chiar e un tânăr liceean stângaci și tocilar e cel puțin la fel de promițătoare precum noul Batfleck. Dacă nimic nu se schimbă, următorul film Spiderman va fi cel mai bun dintre toate.

Pe de altă parte, filmul nu m-a dat pe spate. A fost doar... ok. Scenele de acțiune au oscilat între decente și reușite dar nu a fost ceva cu adevărat epic, precum confruntarea din Batman v Superman: Dawn Of Justice, film cu care cu siguranță va fi comparat Civil War. Da, a fost mai distractiv, dar în nici un caz mai bun sau mai spectaculos.

E de văzut Captain America: Civil War? Cu siguranță da, dacă ți-au plăcut celelalte filme Marvel. Cu siguranță da și dacă vrei să vezi un blockbuster distractiv, cu efecte vizuale simpatice. Mai mult de atât, e discutabil.