Abomination - de Gary Whitta

Abomination - de Gary Whitta

Mediocritatea nu e un lucru rău. Excelența este prin definiție o raritate și o țintă de neatins pentru majoritatea autorilor. Însă un fir narativ interesant și ușor de urmărit, personaje simpatice și o abordare literară care să depășească nivelul de fan fiction sunt țeluri ce pot fi atinse de un scriitor dedicat. Dacă combini toate aceste ingrediente vei obține o carte solidă, iar acest lucru nu e de lepădat.

Abomination, scrisă de scenaristul Garry Whitta (Book of Eli, After Earth sau viitorul film Star Wars Rogue One), este o astfel de carte. Nici prea lungă dar nici prea scurtă, scrisă de un om care știe ce face, nu te impresionează în mod deosebit, dar care reușește să te țină cu ochii alipiți pe ecranul de Kindle.

coperta Abomination
sursa imaginii: Goodreads

Un roman fantasy cu tente horror, Abomination e cronica lui Wulfric, un legendar războinic din regatul britanic. În tinerețe a luptat cu vitejie împotriva invadatorilor vikingi, salvând chiar viața regelui Alfred, care i-a adus nu doar un titlu de cavaler cât și prietenia regelului.

După ce este rechemat la arme de rege pentru a înfrânge o armată de creaturi monstruoase, speră că victoria îi va aduce în sfârșit pace și dreptul de a se retrage la o viață liniștită alături de familia sa. Dar prețul victoriei e mult prea mare iar Wulfric e condamnat la viață de solitudine, torturat încontinuu de remușcări chinuitoare.

Sigur, povestea conține destule clișee și devine pe alocuri previzibilă. Dar reușește să nu fie plictisitoare și îți oferă exact ceea ce vrei de la o carte citită pentru relaxare: o poveste cu happy end în care binele învinge. Față de alte lecturi de plajă, e una pe care nu o regret deloc.

Unele cărți sunt atât de reușite încât își pun puternic amprenta pe cititori. Au o idee inedită, personaje memorabile și carismatice sau sunt pur și simplu scrise cu o măiestrie de geniu. Abomination nu este o astfel de carte dar acest lucru nu o face mai puțin vrednică de a fi citită.