3 Idiots - surpriza de la Bollywood

Dacă m-ar fi întrebat cineva ce înseamnă pentru mine Bollywood aș fi răspuns simplu: kitsch. Actori slabi, cu prestații caricaturale, o abundență de scene de dans oriental și scenarii telenovelistice siropoase. Am parodiat chiar genul într-un post de pe fostul blog, varianta Bollywood a Twilight.

Dacă mi-ar fi spus apoi cineva că nu doar că mă voi uita la un film indian, dar îmi va și plăcea enorm, i-aș fi râs în nas. Însă totul s-a schimbat când am văzut întâmplător următoarea scenă.

E amuzantă, actorii sunt simpatici iar atunci când am citit mai multe despre 3 Idiots, filmul din care provine, am descoperit un blockbuster iubit de fani din toată lumea, cât și de critici. M-au convins.

Povestea a trei buni prieteni, Rancho, Farhan și Raju, boboci ai unei prestigioase facultăți de ingenerie din India, filmul îmbină cu măiestrie prezentul, în care Fahran și Raju își caută cu disperare amicul dispărut după festivitatea de absolvire, cu amintiri din timpul studiilor, legate de modul în care misteriosul și ineditul Rancho le-a schimbat fundamental viața.

poster "3 Idiots"
By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=24734907

Într-un mediu academic bazat pe regulile junglei, în care doar cel mai puternic supraviețuiește iar notele înseamnă totul, Rancho e singurul care învață din pură curiozitate. E singurul student care nu vrea să fie inginer pentru certitudinea unui post bine plătit după absolvire, ci pentru plăcerea de cunoaște. Dar modul său de a fi îi aduce nu doar prieteni, ci și dușmani, și sfârșește prin a produce o mică revoluție la nivelul facultății.

Mi se pare admirabil faptul că și firul narativ din prezent e la fel de interesant precum amintirile din timpul facultății. Atunci când Fahran și Raju aud că fostul lor coleg a fost zărit, pornesc în propria lor mini-aventură pentru a-l găsi și pentru a-i elucida misterul iar pe parcurs aflăm de ce acesta înseamnă atât de mult pentru ei.

Cu multe scene amuzante la care am râs zgomotos, dar și cu momente dramatice tulburătoare (de exemplu, unul dintre studenți se sinucide din cauza eșecurilor în studii), filmul prezintă într-un mod captivant problemele cu care se confruntă societatea indiană. Din acest motiv a fost de două ori mai interesant pentru un spectator vestic. Și deși nu a fost lipsit nici de infamele scenete muzicale, trebuie să recunosc că nu mi-au displăcut. Au înlocuit montajele tipice din filmele Hollywoodiene pe ritmurile unei melodii catchy (gen antrenamentul lui Rocky) cu un soi de sketch-uri muzicale amuzante în genul celor care se mai difuzau pe vremuri de Revelion.

E drept, este adesea previzibil, dar din fericire nu e o previzibilitate plictisitoare, ci genul te face să anticipezi cu nerăbdare momentele în care "binele învinge".

Fără performanța exemplară a lui Aamir Khan, în rolul lui Rancho, filmul nu ar fi fost posibil. E credibil, poți empatiza cu el cu ușurință și... îl ajută și fața. Deși cel mai probabil o coincidență, pentru un neavizat ca mine nu pare să arate a indian tipic, iar asta nu doar că îl face să iasă în evidență dar și complementează perfect rolul său de personaj cu o filozofie atipică.

Filmul mi-a plăcut enorm de mult. Enorm! Înseamnă asta că o să mă mai uit și la alte filme bollywoodiene? Sincer... nu.

3 Idiots beneficiază de o combinație rară de factori care îl face atractiv și pentru cineva care nu apreciază producțiile indiene. Dar cum a reușit să îmi spulbere prejudecățile despre genul din care face parte, poate că voi da pe viitor o șansă și altor filme indiene, în circumstanțele potrivite.