True Grit

De True Grit am auzit de la un amic cinefil, care l-a lăudat. I l-am propus prietenei mele dar mi-a spus că l-a văzut deja, lăudându-l de asemenea și recomandându-mi să îl văd și eu. Acum a venit și rândul meu să îl laud!

True Grit este cea de-a doua adaptare a romanului cu același nume, scris de Charles Portis, dar dacă în primul film toți ochii au fost ațintiți asupra lui John Wayne, în noua varianta Hailee Steinfeld fură tot show-ul, reușind să îi pună în umbră pe Jeff Bridges și Matt Damon.

După ce un răufăcător pe nume Tom Chaney (interpretat de Josh Brolin) îi ucide tatăl, fiica acestuia, Matie Ross (Hailee Steinfeld), o fetișcană de doar 14 ani, e determinată să îl răzbune. Înarmată cu tupeu și inteligență, Matie îl angajează pe Rooster Cogburn (Jeff Bridges), un ofițer federal bețivan, să o ajute să îl aducă în fața justiției pe Chaney. Celor doi li se alătură și un ranger texan pe nume LaBeouf (Matt Damon), ce îl vânează la rândul său pe Chaney, pentru uciderea unui senator.

poster "True Grit"
"True Grit Poster" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia.

Deși atât Jeff Bridges cât și Matt Damon sunt niște actori excelenți și își joacă rolurile într-un mod foarte credibil, aceștia pur și simplu pălesc în fața lui Hailee. Personajul ei, Matie, deși adesea enervant și băgăcios, e atât de pur și de determinat de a respecta legea încât e greu să nu o simpatizezi. Reușește în mod simultan să dea dovadă de naivitatea unui copil care încă mai crede în justiție și onoare, dar și de o ambiție și o perseverență ieșită din comun, precum și curajul și tăria de caracter necesare pentru a face față greutăților din pustietate.

Tom Chaney e insigifiant ca antagonist. E bețivan, prostovan și lipsit de orice fel de carismă. Nu e un răufăcător legendar, ci doar un nimeni norocos, un alt golan din vest distrus de băutură. Filmul nu e despre el și capturarea sa, ci despre Matie și maturizarea ei.

Pe plan secundar cad Cogburn și conflictul său cu Lucky Ned Pepper, liderul bandei de nelegiuți ce îl adăpostea pe Chaney, un conflict din care se dezvăluie doar mici bucăți. Regretabil, mai ales în condițiile în care Ned Pepper se dovedește a fi un personaj foarte interesant în rarele momente în care apare pe ecran, dar de înțeles. De data aceasta povestea este despre Matie, nu despre Cogburn.

True Grit e un film excelent, regizat de legendarii frați Coen. Cu actori faimoși și talentați și regizori pe măsură, nu trebuie ratat, mai ales că a început să fie difuzat și la televizor!