Trilogia Night's Angel, de Brent Weeks
In vesnica incercare de a gasi o carte buna, am descoperit o impresionanta trilogie "Night's Angel" scrisa de Brent Weeks.
Compusa din The Way of Shadows, Shadow's Edge si Beyond The Shadows, urmareste evolutia regatului Cenaria prin prisma unui numar de personaje, dintre care cel mai important este Azoth, cunoscut si ca Kylar Stern, cunoscut si ca Night Angel.
(sursa imaginii: Goodreads)
Azoth e unul dintre miile de orfani obligati sa supravietuiasca intr-un oras crud, desprins dintr-un Ev Mediu barbar, cu tarani si oraseni nemilosi si ignoranti, si nobili cruzi si aroganti.
Singura sa sansa de supravietuire este sa devina ucenicul lui Durzo Blint, cel mai bun wetboy din oras (asasin cu puteri magice). Pentru asta renunta la trecutul sau si isi asuma o noua identitate, cea de Kylar Stern, un tanar nobil sarac, si pe langa artele asasinatului, trebuie sa invete sa se comporte si in inalta societate. Poate fi usor comparat cu Mistborn din acest punct de vedere, doar ca accentul se pune pe partea de asasin mult mai mult decat pe cea de nobil sub deghizare.
(sursa imaginii: Goodreads)
De aici povestea se dezvolta intr-un mod foarte captivant si spectaculos. Dupa ce te atrage cu personaje precum Azoth si Durzo, incep sa fie dezvaluite din ce in ce mai multe detalii legate de situatia politica si militara a regatului.
Intra in scena Logan Gyre, cel ce devine prietenul lui Kylar, un tanar nobil cu trasaturi fizice, dar si morale, de Fat-Frumos, apoi agentii Godking, Imparatul-Zeu al unui imperiu ce pare a fi o versiune foarte cruda si usor satanista a imperiului turc si, incet, incet, capatam o mai buna impresie asupra regatelor inconjuratoare, printre care o simpatica imitatie a Japoniei, care in loc de samurai are sa'ceurai, condusi de legendarul (si simpaticul) Lantano Garuwashi.
Pe langa intrigile politice si militare se dezvaluie si un complot mult mai stravechi, artefacte magice cu puteri uluitoare, legende ce nu sunt doar legende, si ritualuri sangeroase menite sa atraga fiinte demonice. Si totul scris intr-o maniera destul de brutala si de cruda incat sa nu stii sigur daca absolut totul se va termina cu bine.
(sursa imaginii: Goodreads)
Singura critica pe care o pot aduce seriei este legata de finalul cam grabit. Deznodamantul vine intr-un ritm ceva mai alert si povestea avanseaza mult mai rapid decat in primele volume. Nu e neaparat un lucru rau, dar pare a fi un final fortat de autor, obligat sa se incadreze in trei volume. Cred ca un al patrulea volum ar fi apropiat seria de perfectiune dar chiar si asa, isi merita cele 5 din 5 stele acordate pe Goodreads.