Alcoolul este viata, si viata e alcoolul

Putine lucruri ostracizeaza o persoana mai rau decat refuzul de a consuma alcool. Orientarea sexuala, aspectul fizic, religia, chiar si mirosuri neplacute pot fi trecute cu vederea, mai ales cu ceva alcool la bord. Dar un om care nu bea? Blasfemie!

Atunci cand nu bei lumea presupune automat ca esti sofer. Nu conduci si nu bei? Poate fanatic religios. Sau poate un moralist super-strict. Sau poate un individ dubios, neiesit inca de sub poalele mamei. Simplul fapt ca nu iti place gustul de alcool e de neconceput. N-are cum, e imposibil!

Mai departe, oamenii se impart in doua categorii, si nici una dintre aceste categorii este cea a oamenilor care iti respecta decizia si isi vad de viata.
Nu, o parte stramba din nas, privind cu dispret. Nu bei, nu esti barbat...

Pentru un mare procent din populatie, masculinitatea se masoara in numarul de batai date nevestei la betie sau numarul de vecini atacati cu toporul dupa o disputa la crasma. Noptile petrecute in sant, pline de voma, sau diminetile mahmure, incununate cu dureri de cap, sunt medalii cu care bravii luptatori barbati se mandresc. Cei ce nu beau? Pheah, niste femei… Barbatul adevarat are burta imensa si bea bere ieftina la 2 litri. Prietenii stiu de ce.

Celalalt procent te priveste cu neincredere si cu un aer de superioritate mascata. “Lasa”, spun ei, “nici eu nu beam in tinerete, dar vezi tu mai incolo”. E de neconceput ca nu vei bea niciodata. Iar faptul ca ai ajuns la varsta maturitatii neatins de patima betiei si ca neavand acest viciu, sau aceasta placere, constientizezi ca ar fi stupid sa incepi sa consumi alcool… n-are cum!

De parca gustul bauturii nu ar fi oribil. Pana si mari betivani recomanda sa dai anumite bauturi pe gat pentru a nu simti gustul dar nu. Berea amara, vinul acru, taria care te pisca pe limba sunt aparent nectarul zeilor. Bleah...

Dar mai presus de toate, mai presus chiar si decat dispretul fata de persoane care nu beau, este dispretul fata de persoane care beau bere cu lamaie. Ca mare amator de Ciuc Radler fara alcool, as fi probabil privit cu mai multa intelegere daca as purta fusta...

Ma doare la basca. Am mini-frigiderul din camera plin cu doze reci de Radler si, bonus, o sticla de cidru Strongbow.