Tehnologia, bat-o vina

Tehnologia, bat-o vina

Primesc azi, pe la 16, un mesaj de la mama în care îmi spune că i-au dispărut toate numerele din agendă. Citez,  "*au rămas doar numere fără nume*". Deși o persoană atehnică, a găsit o soluție ingenioasă de a mă contacta: pe WhatsApp, unde m-a recunoscut după poza de profil.

Problema în sine nu reprezenta mai mult decât un mic deranj pentru mine. Dar cum să faci *debugging* și să o rezolvi pentru o persoană aflată la peste 100 de kilometri depărtare și care nu e ca la ea acasă în meniul Android?

Am sunat-o seara să aflu detaliile. Numerele au dispărut în decursul zilei de azi (miercuri), ceea ce m-a liniștit. Sâmbata tocmai îi setasem tatălui meu un nou telefon, tot pe Android, și am folosit același cont de Google, fix pentru a avea acces la agendă (trecerea s-a făcut de la Windows Phone, care nu mai e suportat de ceva vreme, și fără posibilitatea de a porta numerele din memorie pe un alt dispozitiv). Distanța de câteva zile atârna balanța în favoarea unei probleme fără legătura cu ce făcusem eu, dar în același timp îmi anula una din piste. Drept urmare, am făcut ceea ce ar face orice IT-ist care se respectă: i-am sugerat să restarteze telefonul.

Îmi contactez mama după restart, o întreb dacă s-a rezolvat ceva, primesc răspund negativ și mă scarpin figurativ în barbă. Când un restart nu rezolvă problema e timpul să scoți jucăriile de băieți mari. Problema *mea* era că nu știam care sunt alea...

În fine, putea să aștepte. Mama îmi spune că o să ia numerele de la tata din telefon în caz de ceva, iar în weekend poate rezolvă sora mea. Nici 10 minute mai târziu îmi sună WhatsApp-ul. După tradiționalul Bogdane, mă auzi? repetat de câteva ori, tipic unei persoane care nu e obișnuită să sune pe WhatsApp, primesc o veste alarmantă: și tatălui meu i se golise agenda.

Un telefon în care nu se mai văd numerele din agendă e un inconvenient. Două telefoane diferite, aparținând aceluiași cont de google și cu aceeași problemă e un potențial dezastru.

După ce m-am holbat câteva minute prin propriul telefon, încercând fără succes să găsesc o opțiune care ar fi putut ascunde numerele, pentru a găsi măcar o explicație, am trecut la următorul pas: conectarea la contul de Google.

Cum o problemă nu vine niciodată singură, Gogul de la Google a considerat că e cam dubioasă tentativa mea de conectare. Da, știam parola, că doar eu am creat contul, și da, adresa de recuperare era adresa mea personală de Google, dar mnoh... cine sunt eu și de ce încerc să mă conectez de pe un browser nou?

Aici altă distracție: ca să mă pot conecta, pe telefoanele părinților mei au fost trimise notificări unde nu era suficient să apese pe Yes ci să mai și introducă un număr aleatoriu, care apărea pe ecranul meu. Și dă-i și sună și explică și da'  pe ce apăs? și ia vezi dacă apare pe celălalt telefon și ce număr ai zis? și ce fac mai departe și multe alte chestii distractive, reușesc într-un final să mă conectez.

Intru pe contacts.google.com, verific lista... și supriză! Numerele nu mai erau. O surpriză nu tocmai plăcută, în condițiile în care primul lucru pe care l-am făcut a fost să o asigur pe mama că orice ar fi, agenda ei e în siguranță și salvată în cont.

Din fericire, n-a fost google chiar atât de negru. Am intrat în setări, m-am dus la Undo changes, am selectat o restaurare a contactelor la starea în care erau ieri și voila! Agenda s-a repopulat cu succes.

I-am transmis mamei că s-a rezolvat, numerele ar trebui să reapară și eventual să dea un nou restart. Mi-a confirmat câteva minute mai târziu că e totul în regulă. Pe mine însă pățania asta m-a lăsat foarte confuz...

Pe de-o parte e cumva magic să te conectezi prin cloud la un cont, să dai un restore și să rezolvi remote o problemă pentru cineva aflat peste gări și țări. M-am simțit ca boss-ul telefoanelor, de ce să mint?

Pe de altă parte, e îngrijorător că s-a ajuns la această situație. Mai mult, o potențială problemă cu contul de Google i-ar fi lăsat aproape permanent fără agendă. Iar asta fără să faci nimic greșit. Da, știu, backup-uri, fallback-uri și alea-alea, dar acestea nu sunt soluții fezabile pentru marea majoritate a populației.

Oricât de clișeic ar suna, tehnologia e o sabie cu dublu tăiș.