Republica bananiera Romania

Acum ceva vreme a avut loc faimosul scandal in care Edward Snowden a divulgat publicului larg faptul ca NSA, Agentia Nationala de Securitate americana, spiona virtual populatia.

A fost un eveniment foarte controversat care a generat multe reactii, inclusiv aparitia a unor servicii si produse care sa te ajute sa iti protejezi mai bine activitatea online.

A avut loc si in Romania, ceva vag similar, un scandal al asa-numitei legi "Big Brother", doar ca in locul unui tanar integru, care sa nu mai suporte abuzurile statului si sa se auto-sacrifice pe altarul libertatii, riscand ostracizarea... noi am avut o senatoare picata din luna. O senatoare fara nici un fel de realizari, al carei singur "merit" a fost ca a facut greva foamei, intrata in politica in imprejurari dubioase cu sprijinul aparatului propagandist al securistului Voiculescu, si o senatoare care a votat legea fara sa stie exact despre ce era vorba.

Nici nu stiu de ce ne facem griji. Cel mai probabil persoanele din conducerea SRI sunt niste mosuleti care folosesc inca Windows XP si traiesc cu teama ca un stick USB le poate virusa calculatorul.

Si-ar fi dorit o astfel de lege ca sa isi "hackuiasca" unul altora conturile de Facebook ca sa posteze statusuri gen "sunt gay / imi place manelele" sau sa citeasca mailurile nevestelor.

Existau pe vremuri diverse tepe online, care iti cereau contul de messenger si parola ca sa sparga automat conturile oamenilor din lista ta. Cam asta e probabil SRI-ul.

Este cam dificil sa ai un scandal diplomatic intr-o tare care inca mai crede in puterile sfinte ale moastelor, care e de parere ca Facebook a castigat alegerile si in care elevii sunt sanctionati pentru glume facute in privat, in timpul liber, pe net.

Citeam in dimineata asta de fostul judecator Toni Grebla, acuzat printre altele de faptul ca
ar fi incercat sa vanda ilegal 50 de capre. Ce spionaj industrial, ce secrete de stat, ce scheme ingenioase de coruptie, suntem inca la stadiul in care facem trafic cu capre, de parca mai ieri am fi coborat din copac.

La nivelul nostru, probabil ca cel putin o parte dintre acuzatiile de spalare de bani din Romania implica si detergent si un lighean sau o masina de spalat. Suna incredibil? Sa nu uitam de banii de mita carati cu sacosa sau de amarati ce isi tin economiile la saltea (literlamente), prin haine vechi sau valize.

Suntem o tara de gainari, in care fostul presedinte Basescu s-a dus la un botez organizat de faimosul interlop tigan Bercea fara sa i se para nimic in neregula cu aceasta asociere, sau in care premierul i se adreseaza unui ministru cu "Fa, Doina".

Intr-o astfel de tara, ma mira doar ca Toni Grebla n-a facut trafic cu gaini ci doar cu capre...