Le butthurt teacher, lel

In ultimul an de liceu s-a tinut si la noi traditionala serbare a elevilor de a 12-a, ce urmau sa isi ia in curand adio de la profesori si restul colegilor mai mici.

Clasa noastra a organizat atunci o mica sceneta unde a fost prezentata, in mod umoristic, o zi normala de scoala. Aveam cativa profesori cu unele ticuri aparte iar cei care le jucau rolurile incercau sa le reproduca intr-un mod cat mai amuzant.

“Ora” de geografie mi-o amintesc si acum pentru ca am avut si eu un micut rol: cel al unui elev care nu stia lectia. Mi s-a spus sa arat pe harta o regiune anume iar eu urma sa o dau in bara. Partea ironica este ca nu mi-a placut niciodata geografia si, in combinatie cu emotiile unui “actor” amator, nu eram sigur unde ar fi fost acea regiune. Ca sa evit riscul de a o arata cu degetul pe cea corecta, in mod accidental, am indicat cu degetul catre Dobrogea, despre care stiam cu certitudine unde este pozitionata.

In cadrul acestei portiuni din sceneta l-am observat pe profesorul de geografie, un tip sasait, prietenos si iubit de elevi, si un om foarte pasionat de stiinta pe care o preda . Desi nu fusese ironizat cu rautate, avea o expresie destul de neagra pe chip. Poate am interpretat eu gresit lucrurile, dar nu parea deloc sa aprecieze si sa inteleaga intentiile noastre.

In schimb, profesorul de matematica a filmat toata sceneta si a ras sincer in timpul orei de mate simulate. Iar in cazul dumnealui, eeeh… avea de exemplu un gat scurt si, in combinatie cu gulerul camasilor si al sacoului, parea adesea inexistent, lucru reprodus si de colegul care ii juca rolul, ce isi retrasese strategic capul intre umeri.

L-as fi inteles daca s-ar fi simtit jignit, dar n-a parut sa fie cazul. In mod intamplator, desi preda o materie foarte scarboasa si era destul de strict cand venea vorba de note, nu se numara printre profesorii luati peste picior cu rautate. Pentru ca noi, ca toti elevii din lume, ne-am barfit adesea invatatorii pe la spate. Si desi am facut destul glume si pe seama dumnealui, l-am si respectat in felul nostru. A fost unul dintre putinii profesori la care am fost cu colindul in vacanta din primul an de facultate.

Orice s-ar face, este in natura adolescentului sa faca astfel de lucruri. Te afli intr-o postura de “noi versus ei”, intr-un moment al vietii in care nu intelegi cu adevarat lumea, dar crezi ca o faci. In combinatie cu atitudinea evident copilaroasa a unui tanar minor, cu fascinatia ascunsa pentru tabuul vulgaritatii sau dorinta de popularitate si de afirmare prin umor, e un lucru perfect normal ca profesorii sa ajunga tinta multor atacuri virulente. Sunt doar persoanele care iti dicteaza ce sa faci, iti dau teme, iti pun note proaste si te fac sa traiesti cu teama ca vei fi ascultat la lectie.

Pana si in vremurile violente ale educatiei cu linia, statul pe coji de nuca si alte barbarii, acest sentiment persista printre elevi si se manifesta prin diverse sotii si, probabil, cuvinte la fel de urate.

Era chiar si o melodie ce circula prin randul hasdeenilor, o parodie dupa B.U.G. Mafia - Un 2 si trei de 0, care se numea “Necajitii - Un 2 si restul 3”, o melodie (sau o varianta a acesteia) ce circula mai pe sub mana, sa nu se prinda profii. Vocile erau foarte distorsionate, incat cu greu puteai distinge versurile, si se faceau tot felul de glume sau insinuari, mai mult sau mai putin voalate, la adresa profesorilor din liceu.

Ei bine, am aflat recent de scandalul elevilor de la liceul Sincai. Pe scurt, acestia au facut un grup privat pe Facebook in care postau meme-uri cu profesori, in stil 9Gag. Unele erau chiar reusite, altele mai obscene. Deh, nu toti au umor, dar aproape toti incearca. S-a sarit intr-adevar peste cal cu postarea unei inregistrari a unei conversatii private a unei dintre profesoare, din care reiesea ca aceasta ar fi avut o aventura extraconjugala. Grupuletul a ajuns sa fie popular, cu peste 800 de membri, dupa care au aflat profesorii si s-a spart distractia.

Sa fim bine intelesi: faza cu inregistrarea a fost complet deplasata. Nu cunosc detaliile dar un astfel de fapt trebuie sanctionat fara doar si poate. De asemenea, faptul ca s-a incalcat regulamentul scolar si au fost pozati pe ascuns profesorii, in timpul orelor, iar pozele rezultate au fost folosite ca material sursa, este iarasi un gest destul de deplasat. Daca s-ar fi decis ca persoanele care au facut pozele sa fie sanctionate, sa le si scada nota la purtare sau altceva similar, nu cred ca ar fi fost decat un caz de “tineretul din ziua de azi...”, cu profesorii pe post de victime.

In schimb, ce au decis mintile luminate ale liceului? Ca cei doi administratori ai grupului sa fie exmatriculati (apropo, erau olimpici) iar multor altor elevi sa le scada nota la purtare, intre 5 si 7, pentru acestia din urma existand inca “sansa de a fi reabilitati”, conform profesorilor.

E trist ca minti ramase captive in era comunismului pot lua astfel de decizii ce vor afecta viata unor tineri. Lasand la o parte faptul ca totul s-a intamplat in afara scolii, pe un grup privat, unde accesul se facea doar pe baza de invitatie, ma intristeaza sa aud de astfel de cazuri in 2015.

Sunt glume. Poate ca proaste, poate ca nu pe gustul tuturor si cu siguranta ca elevii care le-au facut erau departe de a fi niste sfinti. Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca totul se rezuma la umor. Si ce faci cand tu nu gusti umorul, pentru ca te ofenseaza? Faci atentate terori... aaa, pardon, exmatriculezi elevii. Pentru ca posteaza poze cu “injuraturi” si deci cu caracter “pornografic”...

Nu vreau sa se inteleaga din asta ca ii scot pe elevi mielusei nevinovati. Probabil ca s-au intrecut cu gluma iar ideea de a pune toate aceste materiale compromitatoare pe Facebook nu a fost una foarte inspirata. Dar reactia profesorilor este pur si simplu exagerata! In plus, chiar ma indoiesc ca profesorii cel mai dur ridiculizati ar fi fost niste pedagogi desavarsiti, fara pata, atacati de elevii gelosi pe virtutea lor.

"Ce-ai zis, ba, de mama???" bang, cu pumnul! cam la asta s-a redus totul...

Mi-am zis ca daca ma voi intalni vreodata cu fosta profesoara de franceza din liceu, doamna Crasnaru, ce mi-a fost si diriginta in gimnaziu, o voi saluta si ii voi transmite multumiri. Pentru ca mereu s-a tinut de capul nostru sa invatam franceza.

Cine stie, poate veti ajunge sa lucrati in Franta sau pentru o firma franceza”, ne spunea dumneai, iar eu mereu ma amuzam in sinea mea, stiind ca in I.T. conteaza limba engleza. Si uite-ma azi, cu sefi francezi, bucurandu-ma de faptul ca am avut o astfel de profesoara. Iar daca o voi vedea vreodata pe strada, o voi saluta respectuos si ii voi multumi.

Daca as fi fost in schimb elev de la Sincai (probabil in drum spre slujba mea de la shaormerie daca m-as fi numarat printre cei ce faceau glume de tractorist) si m-as intalni pe strada cu unul dintre profesorii din acest scandal, as scuipa in scarba si as intoarce capul.

Felicitari, domnilor profesori! V-ati facut datoria.
Cu sau fara ironie, dupa caz…