Placerea de a avea un blog

Dupa aproape o luna de blog nou si cate un post scris in fiecare zi, mi-am readus aminte cat de placut este sa ai un blog.

Cand am pornit la drum nu eram sigur cum vor avansa lucrurile dar acum mi se pare cert ca a fost un lucru benefic.

Despre placerea de a scrie am discutat deja. Pe langa actiunea in sine de a scrie ceva, un blog te face si sa devii mai atent la ceea ce se intampla in jurul tau in fiecare zi, la ceea ce simti si la lucrurile pe care vrei sa le exprimi. In cazul meu, determinat fiind sa public in fiecare zi un articol cat de cat semnificativ pentru mine, seara a ajuns un moment de retrospectiva.

Ce am facut azi? Ce mi s-a parut interesant? Ce mi-a atras atentia?

Poate ca tocmai am terminat de citit o carte atat de interesanta incat simt nevoia sa o recomand si altora.
Poate ca am vazut un film sau un serial bun.
Poate ca mi-am dat seama ca imi e draga gradina zoologica in care locuiesc (uneori).
Poate ca am o opinie legata de ceva ce s-a intamplat recent. Si da, stiu ca a avea o opinie este riscant si uneori este mai bine sa tacem din gura, dar asta este doar in cazul care o faci cu rolul de a fi bagat in seama. Altfel consider ca e bine sa iti analizezi gandurile, sa incerci sa formulezi o parere intr-un mod cat mai clar, cu un simplu rol... introspectiv? Meditativ? Luati-o cum vreti, cert e ca e benefic.

In fine, motive pentru a scrie ceva sunt multe iar un blog te incurajeaza sa faci acest lucru. E drept, nu e ceva chiar pentru oricine, iar de la a incerca sa te exprimi in scris de placere si a-ti pastra aceste "opere" intr-un mod organizat, pe un blog, si pana la a face un site unde sa spamezi Internetul cu toate idioteniile, este cale lunga.

Al doilea aspect nu se aplica tuturor. Eu sunt programator. Imi place ceea ce fac, uneori mai scriu si despre asta, iar un blog e ceva mai mult pentru mine decat o simpla pagina pe Internet unde public prostii ce-mi trec prin cap.

Blogul meu e ca o floare, e ca o gradina, as zice chiar ca e ca un animal de casa, daca nu as avea deja o armata. Blogul meu e ceva aproape viu, de care trebuie sa am grija. Stiti scenele acelea cu persoane pasionate de gradinarit, ingenucheate pe iarba, cu mainile murdare de tarana, ingrijind plantele, cu scop de relaxare? Exact asa acest si acest blog pentru mine.

gradinarit
(sursa imaginii: ntlibrary.org)

Atentie, posibil sa urmeze detalii plicticoase!

In primul rand este bazat pe platforma Ghost si are nevoie de hosting special. Eu folosesc Digital Ocean (link-ul este de referral) si cu ocazia acestui blog am mai invatat cate ceva despre hosting. Am stat cu nasul prin server, logat prin SSH, am instalat chestii, am citit articole, totul pentru a-l pune la punct.

In al doilea rand, a trebuit sa ii caut o tema, dupa care sa o personalizez. Am intrat putin prin sursa, am modificat template-ul dupa nevoile mele, am instalat plugin-ul de comentarii Facebook si Google Analytics, mi-am facut script-uri care sa ma ajute sa verific mai usor comentariile primite si tot asa.

E un hobby foarte constructiv din acest punct de vedere si un mod placut de a te relaxa, atat cand vrei sa incerci ceva nou dar si cand vrei sa incerci ceva mai simplut dupa o zi de munca grea, si poti sa mesteresti prin HTML si CSS fara sa iti bati prea mult capul.

Desi nu e nici primul, nici singurul si cu siguranta nici ultimul blog pe care il am, deja imi este foarte drag.

Am un blog si imi place!