Istoria culturala a Romaniei de saptamana trecuta pana in zilele noastre

Daca e luni, sunt sanse foarte mari sa fie un nou episod din "Istoria culturala a Romaniei de saptamana trecuta pana in zilele noastre", un foarte savuros podcast prezentat de Institutul Cultural de Hatereala si Budism, a.k.a. cunoscutii bloggeri Ovidiu Eftimie si Dorin Lazar.

Saptamanal, timp de aproape una sau doua ore, cei doi dezbat cu mult umor cele mai marcante evenimente ale saptamanii trecute, dar si subiecte adiacente la fel de interesante. Uneori singuri, alteori cu invitati, au reusit pana acum sa imi capteze de fiecare data atentia si sa isi faca loc in ritualurile mele pentru ziua de luni, alaturi de noile episoade din Last Week Tonight, show-ul tragi-comic al lui John Oliver.

Desi conceptul de podcast, un soi de emisiune audio episodica, difuzata online, mi s-a parut mereu interesant, nu am reusit niciodata sa gasesc ceva care sa imi capteze cu adevarat interesul. Apoi am descoperit podcast-ul ICR, l-am incercat si nu am avut cum sa nu devin ascultator fidel.

Cine a mai ascultat posturi radio stie cat de fermectoare poate fi o emisiune radiofonica. Iti capteaza altfel interesul fata de una televizata si neavand imagini care sa iti distraga atentia, te poti concentra exclusiv pe ideile prezentate. Din nefericire, emisiunile radio au doua mari dezavantaje: in primul rand, sunt extrem de rare, posturile autohtone fiind poluate de vulgaritati marca Morar si Buzdugan, si in al doilea rand au o ora fixa de difuzare. Un podcast il poti asculta oricand (desigur, daca nu esti nerabdator, caz in care day play cu prima ocazie).

Uneori te saturi sa asculti doar muzica si ai nevoie de altceva pe fundal, iar Istoria Culturala a Romaniei este perfecta pentru asa ceva. Cand doi oameni care au demonstrat timp de ani de zile ca stiu sa scrie isi unesc fortele, e greu sa iasa ceva rau. Pe langa dezbaterile fie cu caracter informational, fie de divertisment, mai ai parte si de recomandari literare, cinematografice sau vizuale, recomandari venite de la persoane ale caror gusturi le cunosti deja.

Pentru curiosi, ultimul episod abordeaza tema calitatii traducerilor si traducatorilor din Romania, discutii pornite de la calitatea discutabila a colectiei Jules Verne scoasa de editura Adevarul, si este embedduit aici: