Evolutia CFR

Am plecat vineri seara cu trenul. Unul dintre colegi, auzind ca ma indrept spre gara, mi-a marturisit ca nu a mai mers de foarte multa vreme cu trenul si mi-a pus unele intrebari legate de conditiile din tren.

Mai precis, m-a intrebat daca au prize si internet. Prize au, internetul insa e alta poveste… Se mai intampla totusi, in unele gari, sa prinzi wifi gratuit, dar nu este o regula si nu se aplica in timpul mersului.

M-a luat insa complet prin suprindere. Nu m-a intrebat daca mai este mizerie in tren. Nu m-a intrebat daca au toalete utilizabile. Nu m-a intrebat daca trenurile mai intarzie sau daca mai sunt pline de betivi sau tigani.

E un lucru destul de fascinant, e un semn ca tara merge totusi inainte si incepem sa avem asteptari care nu se mai refera la lucruri de baza. Se merge pe presupunerea ca am depasit stadiul de republica bananiera si ca am trecut la cel de tara nu ok, nici decenta, dar macar suportabila.

Ca o paranteza, legat de intarzierea trenurilor CFR, raspunsul este unul demn de bancurile cu radio Erevan. Nu intarzie, mai putin atunci cand este foarte frig, foarte cald sau cand se circula pe distante mari.