Cimilituri Markoviene
Am citit săptămâna trecută despre un generator de tweet-uri Trumpiene și am rămas fascinat de concept.
Un lanț Markovian e una dintre acele noțiuni matematice pe care omul de rând nu o înțelege, dar care are implicații profunde pentru tehnologia care ne înconjoară. Cum nu mă pot lăuda că îl înțeleg, o să mă limitez doar la aplicațiile pe care le are în materie de generare automată de texte.
În postul menționat mai devreme, un programator entuziast a creat un script care generează posturi pe Twitter în stilul celor scrise de Donald Trump. Rețeta e simplă: se analizează materialul deja existent și pe baza lui se prezic matematic fraze similare.
Cu scopuri didactice, o să împrumut cu nerușinare același exemplu dat de Filip Hráček. Să presupunem că avem următoarea propoziție:
Tic tac tic tac tic tac.
Analizându-se pe rând fiecare cuvânt, putem deduce că "tic" este urmat de "tac" în 100% din cazuri, iar "tac" este urmat de "tic" în 66% din cazuri și de un punct / final de propoziție în 33% din cazuri. Pe baza acestor informații, un posibil text generat cu un lanț Markovian ar fi "Tic tac tic tac.".
În acest fel totul se reduce la statistică și cu un punct de pornire suficient de generos poți avea rezultate foarte surprinzătoare.
O să sar peste detaliile tehnice, dar folosind un generator de propoziții markoviene și utilizând ca sursă toate posturile de pe acest blog, am reușit să mă amuz ieri seară cu potențiale replici "scrise" de mine.
Mai jos aveți câteva dintre exemplele cele mai reușite:
Eu tasha pisica pufoasa îmi toarce adesea pe piept, intemeiaza o familie, sadeste un copac sau alte pretexte antice.
A improvizat din conserve un resou si un cazan de tuica si si ar fi incercat sa o momesc sa vina langa mine, pe lateral, in toaaaaaata splendoarea neagra a lungimii ei.
Eu pisicile dorm ciudat, e destul de simplu este sa cantaresti riscurile cat de insignifiant ar fi dorit sa fie! Agonia mi-a placut! Este o meserie pe care le-a fost agresata de hingheri.
Melodii precum Night without stars au un fetis ciudat cand vine vorba de Tasa ai prins ideea.
Toate ma ignorau sau fugeau cu prima ocazie i-am multumit in franceza si mi-a placut seria, sau macar o carte, indiferent de domeniul sf-ului foarfeca pentru filat, diverse aparate de copiat.
Daca te uiti, ma da victima in judecata si imi scoate casa la licitatie, la concertul Eluveitie.
Deși amuzante, astfel de experimente sunt și destul de tulburătoare. Te pune pe gânduri... simplificând totul, nu suntem altceva decât niște automate markoviene. Iar dacă am dispune de calculatoare cu o putere de procesare imensă și o bază de date cu toate reacțiile, gândurile și afirmațiile noastre, probabil că ni s-ar putea prezice întreg comportamentul.
Nu îmi dau seama dacă asta ar trebui să fie înfricoșător sau fascinant. Probabil câte puțin din ambele.