Ziua buna se cunoaste de dimineata

Un proverb romanesc spune ca ziua buna se cunoaste de dimineata. Asta inseamna ca o zi buna incepe bine.

Saptamana trecuta Alex a primit un cos cu bunatati de la firma la care lucreaza, cu ocazia apropierii sarbatorilor de iarna. Le-a impartit si cu noi intr-un mod foarte altruist, mie cedandu-mi chiar toata punga de alune: "tie iti plac mai mult".

In dimineata urmatoare, pregatindu-ma sa plec la munca, am poftit iarasi la dulciuri. M-am uitat la bunataturile ei cu jind, gandindu-ma sa iau la mine o bucatica de ciocolata sau de biscuite, dar am lasat-o balta. Erau, in fond, ale ei. Am zis ca imi voi cumpara singur un Snickers sau ceva.

Cand sa imi iau rucsacul si sa plec, observ ca era usor desfacut. M-am uitat inauntru si am vazut o ciocolata: Alex o pusese acolo. Gestul ei mi-a inseninat ziua si am plecat vesel si zambind de acasa.

Ziua buna se cunoaste deci de dimineata, dar o zi buna nu incepe neaparat mereu bine.

Acum ceva vreme am mers in vizita la parintii mei. Facusem traseul pentru acel tren de nenumarate ori si stiam deja la ce ora trebuie sa plec de acasa, cand vine tramvaiul, cand vin metrourile (se schimba magistrala). Asa ca am plecat ca de obicei, pregatit de drum.

Mi s-a intamplat, in lant, sa intarzie teribil de mult tramvaiul, dupa care sa ratez la mustata ambele metrouri si sa fiu nevoit sa il astept pe urmatorul, timp in care ceasul ticaia... Cum alt tren nu mai aveam la acea ora, devenisem din ce in ce mai stresat de grija faptului ca voi pierde trenul.

Am ajuns intr-un final la gara si am inceput spre alerg spre casa de bilet. Eram trezit cu noaptea in cap, somnoros si obosit, cu bagaje si cu un car de nervi. Am sosit la ghiseu, am gasit unul liber din fericire, si am cerut un bilet, gafaind ingrozitor. Doamna de acolo mi-a zambit cald, mi-a spus sa stau linstit, am tot timpul sa prind trenul. I-am vorbit si mi-a vorbit politicos si, prin zambetul ei sincer, am plecat si eu de acolo zambind.

Nu cred ca a realizat cat de mult a insemnat acel zambet pentru mine si cum a reusit sa stearga cu buretele un inceput prost de zi.

Care ar fi concluzia? Nu stiu... sa fim mai buni unii cu altii si nu uitam sa mai zambim din cand in cand? Nu se stie cand am putea face ziua altuia mai frumoasa. Iar lucrul asta valoreaza foarte mult in lumea in care traim.