Zapada

Zapada se depusese deja intr-un strat gros pe pamant iar fulgii continuau sa cada din cer, fara a da semne ca se vor opri. Vantul adia putintel iar aerul rece completa perfect peisajul de iarna. Zapezii in sine nu ii pasa insa de peisaj si se multumea sa existe si sa fie. Nu se putea spune acelasi lucru si despre restul universului.

In pofida impartialitatii sale, zapada avea darul sa imparta oamenii in doua categorii: pro sau contra. Pareri neutre nu aveaum cum sa existe.

Cei pro se bucurau de peisaj, se bateau cu bulgari, faceau oameni de zapada, se plimbau cu sania sau cu schiurile. Caci iarna fara zapada nu mai este iarna. Cei contra se plangeau de frig, de mocirla, de mersul ingreunat si plangeau dupa soare, caci iarna nu-i ca vara.

Agricultorii, tot pro si contra, sau mai degraba ingrijorati sau neingrijorati, isi faceau planuri, incercand sa isi dea seama daca e bine sau este rau cu atat zapada, daca recolta va ingheta sau daca va fi protejata.

Soferii se plangeau de circulatie, se plangeau de masinile care nu mai pornesc, se plangeau ca au ramas blocati pe drumurile nedeszapezite de primarie. Primariile se plangeau si ele de zapada, de contracte, de buget si lipsa de bani.

Stirile vorbeau tot despre zapada, poate intr-un fel impartiale. Ba erau pro, aratand imagini cu copilasi bucurandu-se de sosirea iernii, ba erau contra aratand imagini cu traficul ingreunat, ba erau justitiare, infierand administratia publica incapabila.

Sa nu uitam nici de aspectele legate de imbracaminte. Hainele trebuiau sa fie mai groase, sa tina de cald, dar nici sa nu se umple usor de zapada. Mai trebuiuau si fesuri, si manusi… Iar unii negustori erau pro, caci isi puteau vinde mai usor marfa de iarna, iar altii erau contra, caci zapada le strica vanzarile. Unii oameni erau pro, caci de-abia asteptau sa isi poarte paltonasul, fesuletul, fularasul de iarna, altii oameni erau contra, caci le displacea profund sa poarte hainele groase, aducandu-si aminte nostalgic de tricourile si bluzitele subtiri purtate doar in urma cu cateva luni.

Toti si toate erau ba pro, ba contra, numai zapada in sine erau neutra, singura entitate neutra, care se multumea sa existe, sa fie alba, sa fie zapada, nea, omat asa cum fusese si in anii trecuti, asa cum era si acum si asa cum urma sa fie si in anii viitori.