Viața lentă de la țară - III

Viața lentă de la țară - III

Când am auzit alte persoane plângându-se de faptul că e dificil să alergi iarna, pe frig și întuneric, trebuie să recunosc că mi s-a părut o exagerare. Asta până m-am trezit față în față cu prospectul de a petrece minim o săptămână la țară, pe final de iarnă. Dacă frigul mă lasă în continuare rece (pun maybe intended), fiind ceva ușor de evitat cu echipament corespunzător, cu întunericul nu e la fel de simplu.

Cum intervalul dintre 08:30 și 17:30 sunt blocate de muncă, ca să îmi pot face alergările săptămânale am trei opțiuni.

  1. Să alerg dimineața, înainte de program. Acasă am ajuns să fac foarte des asta, fiind mai mult regulă decât excepție în ultimele săptămâni. Trezit puțin mai devreme, ieșit pe la 7:15 - 7:30 pe ușă, întors pe la 8 după un 5k/30-35 de minute, urmat de un duș fierbinte.

Aici însă nu e la fel de simplu. La acea oră încă e destul de întuneric iar dușul nu e nici la fel de simplu, nici de fierbinte. Una e temperatura constantă de apartament, alta e temperatura oscilantă dintr-o casă încălzită cu sobă și lemne.

  1. Să alerg în timpul pauzei de masă. Teoretic pică cel mai bine, fiind și în cel mai cald moment al zilei, dar și perfect luminat. Implică însă să îți sacrifici din timpul de pregătit mâncare, mai ales dacă vrei să faci și un duș. În cazul meu, s-ar duce aproape toată pauza de o oră.

  2. Să alerg seara, după muncă. Presupunând că rup ușa (virtual) și nu mai întârzii, deja după ora 18 începe să se lase întunericul și să devină riscant.

Am ieșit în seara aceasta la o simplă plimbare, care s-a lungit ceva mai multicel. Lipsa unui iluminat public corespunzător și prezența câinilor pe străzi m-a făcut să închei plimbare cu ture în cerc aproape de casă. După ce câțiva lătrăcioși m-au înjurat fără să apuc măcar să îi văd prea bine, am preferat să nu îmi asum nici un risc. Dacă aș mai fi și alergat aș fi avut cu atât mai mult șanse să vin acasă cu un câine în fund.

Mă aflu pentru prima dată în situația în care o alergare nu implică doar să ies din casă ci să îmi și calculez cu atenție perioada din zi și traseul. Din nou, nu strică să vezi ce mai e în afară bulei dar îmi lipsesc străzile sigure și luminate de acasă.