Unde se ingroapa stirile

Un coleg de-al meu a descoperit azi fascinat "internetul ascuns" (Tor, The hidden wiki, etc.). Citise un articol intr-unul dintre site-urile romanesti de stiri si ma tot intreba daca totul e pe bune.

Aparent ideea ca exista o parte a internetului unde oamenii pot cumpara droguri sau arme, bancnote false, unde pot comanda asasinate, unde se gasesc comunitati de hackeri si crackeri sau unde pot gasi tot soiul de dubiosenii pornografice ilegale (in special CP), e una de necrezut. Mie mi se pare greu de crezut ca cineva se astepta sa nu sa gaseasca asa ceva pe internet.

Mai presus de toate, faptul ca o astfel de stire apare pe site-urile romanesti trebuie sa dea de gandit. La noi nu exista jurnalism real, mai ales in domeniile tehnologice. Genul acesta de articole este tradus adesea de pe Internet, din publicatii reale cu jurnalisti reali, care chiar se documenteaza si fac investigatii.

Astfel de noutati se invart intai si intai in jurul cunoscatorilor, celor implicati in sistem si au existat inca din cele mai vechi timpuri ale www-ului. Apoi au aflat de ele cei pasionati de IT sau domenii adiacente, pe site-uri sau comunitati de nisa. Pentru ca in pofida partilor ilegale, exista si un aspect legat de nevoie de intimitate si de a nu avea traficul web monitorizat de tot soiul de entitati, atat guvernamentale, cat si neguvernamentale. Plus interesul pentru tehnologia din spatele TOR.

Sa nu uitam, de exemplu, ca Bitcoin a aparut prin 2009 dar de-abia recent a intrat in centrul atentiei. La fel si cu internetul acesta "ascuns". Stirea e veche si nu reprezinta o noutate pentru nimeni.

Si aici intervin site-urile romanesti. Stii ca un lucru se pregateste sa isi dea obstescul sfarsit atunci cand afla tot poporul, prin intermediul publicatiilor generaliste. La spartul targului, cand tot fenomenul e aproape mainstream, afla si nestiutorii si se minuneaza.

Nu ca ar fi ceva rau, desigur. Nimeni nu poate fi la curent cu toate domeniile si fiecare are arii de interes in care e ignorant. Dar un lucru e cert, daca apare in ziarele romanesti, poti fi sigur ca stia deja aproape toata lumea de asta.