Un articol fără titlu

Articolul conținea unele dintre cele mai importante informații pe care le-ar fi putut cineva citi vreodată. Cu surse de încredere, date verificate și răsverificate, scris într-un mod elegant și elocvent, nu numai că era un izvor de înțelepciune, dar și o veritabilă perlă literară. Un lucru îi lipsea însă: un titlu.

Lipsit de titlu, nimeni nu se oprea asupra sa, să îl citească și să descopere cât de genial este. Erau pe lume atât de multe alte articole, cu pisici sau cățeluși, cu citate motivaționale, cu pisici și cățeluși… cine avea timp pentru un articol fără titlu?

Conștient de problemă, articolul a încercat întâi un titlu scurt și la obiect: “Informații relevante despre viață”. Cu toate acestea, a continuat să fie ignorat. Era ciudat, nu înțelegea de ce nimeni nu vroia să afle informații relevante despre viață. Nu era acesta unul dintre țelurile de bază ale unui om?

Bun, pauză!, își spuse el și se apucă să studieze concurența înainte de a stabili un titlu. După câteva zile întregi și cercetări amănunțite ce ar fi meritat ele însele un alt articol, a reușit să descopere formula de succes a unui titlul cât mai atrăgător.

ȘOC! Nu o să îți vină să crezi! Citește aici informații cruciale despre viață pe care nu ți le-ai fi imaginat niciodată! Nu o să îți vină să crezi!!!

Cu momeala lansată, a așteptat să vină cititorii. Cum calculele sale au fost corecte, aceștia nu au întârziat să apară. Doar că, stupoare, cititorii intrau, scanau preț de o secundă articolul după care plecau, fără să îl citească.

Bulversat, articolul a revenit asupra problemei. De ce nu reușea să capteze atenția?

După alte câteva zile de studiu intens, a reușit să găseasca cauza problemei: articolul nu avea nici poze și nu era nici sub formă de listă. S-a reorganizat succint sub formă de mini-capitole, cu titluri scrise bolduit, și a inserat și multe poze cu pisici. S-a relansat și a așteptat să vadă dacă munca sa a dat roade.

Cititorii au apărut din nou. Au intrat, au scanat rapid titlurile, s-au uitat la pozele cu pisici, le-au apreciat… după care au plecat fără să citească și restul detaliilor.

Articolul nostru devenise deja disperat. Se gândea să se șteargă… nu ar fi vrut ca acele informații importante să dispară pe veci dar daca oricum nu le citea nimeni, ce alternative avea?

Fix când își pierduse orice speranță, un savant a apărut din neant. În sfârșit!, își spuse articolul. Cineva care mă poate aprecia la adevărata mea valoare.

Savantul s-a oprit asupra articolului. A strâmbat din nas la titlu, dar intrat totuși să îl vadă.

-Ce e porcăria asta plină cu poze cu pisici? Și eu care speram că poate e un articol serios.. Și plecă și savantul, fără să citească nici el.