Un an de certificate digitale
Una dintre controversele anului 2024 a fost obligativitatea utilizării unui certificat digital în anumite relații cu statul, în special în relație cu infamul sistem e-Factura. Cu ajutorul unui morman de tutoriale și cu prețul unei gălete de nervi și un butoi de timp pierdut, am reușit să achiziționez unul de la Transsped și să îl conectez la sistemul ANAF. Nu cu succes cât cu greu...
Acum, în ianuarie, a expirat precedentul certificat și a venit momentul reînnoirii. O procedură mai simplă, am crezut. M-am înșelat.
După ce reînnoiești un certificat prin platforma celor de la Transsped trebuie să îl plătești, apoi să le trimiți pe mail dovada plății facturii. Nu se plătește online și automat, se face pe bază de transfer bancar / ordin de plată și ești nevoit să aștepți procesarea plății înainte de a-ți fi reînnoit certificatul.
Certificatul nou se face cu data la care începi procesul de reînnoire, deci automat se suprapune cu cel deja existent. Asta în teorie, pentru că în practică m-am trezit că ziua în care a expirat cel vechi a intrat în valabilitate cel nou, cu data configurată corect în continuarea precedentului. Bineînțeles, n-a venit pe nicăieri notificare cum că s-a întâmplat asta sau că mi-au procesat cu succes plata dar totul e bine când se termină cu bine, nu? Greșit, am uitat de ANAF...
Pe site-ul ANAF am presupus eronat că lucrurile vor continua să funcționeze ca prin magie. Spre rușinea mea de programator, evident că nu a fost așa și a fost necesar să instalez certificatul nou pe laptop. Chestie de 2-3 minute, din fericire. ANAF continua să vadă certificatul vechi dar s-a rezolvat cu un restart de browser. Ce nu s-a rezolvat a fost problema în sine... trebuia reînnoit și la nivel de ANAF.
Asta înseamnă descărcarea unui nou PDF special, semnarea lui cu certificatul digital personal, trimiterea către autoritatea care l-a emis (Transsped) pentru contrasemnare, urmată de o nouă urcare pe platforma ANAF, pentru reaprobare.
Jumătatea plină a paharului este că după un an de zile acest proces nu a mai implicat lucru manual cu pdf-uri și schimb-uri de mail-uri cu echipa Transsped ci am putut genera automat fișierul necesar din platforma lor. Deci, cu chiu, cu vai, Transsped primește notă de trecere, continui să rămân clientul lor. Nu pot să spun că îi recomand, mai ales că nu am experiență cu alte platforme, dar nici nu am motive să îi înjur. Sunt ok. Rămâne ANAF-ul...
Pe pagina de reînnoire a ANAF-ului, care arată ca la începuturile internetului, este necesar să atașezi doar acest pdf semnat, fără alte documente.
Am încercat procesul de mai multe ori și am primit trei erori diferite. M-am gândit că deh, o fi fost din cauză că am încercat duminica și nu aveau program serverele, cine știe? Apoi am primit un email, în aceeași zi, că mi-a fost actualizat contul. De la care încercare, ei știu...
Noroc că am dedus la care modificare se referă, că altfel și acum încercam probabil să urc pdf-uri.
Bun, și asta este digitalizarea la români, în anul 2025. Când, apropo, se introduce e-Factura și în relația dintre firme și persoane fizice, deci crește iar complexitatea sistemului.