Trilogia Raven's Shadow - de Anthony Ryan

Intamplarea face ca dupa terminarea trilogiei Night's Angel si citesc o alta, similara atat ca poveste si feeling, dar si calitativ. Raven's Shadow este o alta trilogie fantasy reusita, scrisa de Anthony Ryan si compusa din Blood Song, Tower Lord si Queen of Fire.

Vaelin Al Sorna este singurul copil comandantului fortelor regelui Janus, Battle Lord-ul, impins in bratele Fratilor celui de-al Saselea Ordin atunci cand avea doar 10 ani. Ordinul e unul de calugari luptatori iar Vaelin va fi antrenat pentru a deveni o arma letala in numele credintei, ducand o viata austera, celibatara si nu in ultimul rand periculoasa.

coperta "Blood Song"
(sursa imaginii: Goodreads)

In prima carte, Vaelin este capturat de fortele imperiului Alpiran si isi povesteste viata istoricului Verniers Alishe Someren. Seamana putin cu faimoasa serie Hyperion Cantos a genialului Dan Simmons, in sensul ca suntem introdusi in lumea din Raven's Shadow prin intermediul amintirilor personajului principal.

Se contureaza incet un univers in care exista trei imperii: Regatul Unit (Unified Realm), din care provine Vaelin, imperiul Alpiran si imperiul Volarian, fiecare cu propriile sale trasaturi. In Regatul Unit, credinta in lumea de Dincolo si "cei plecati" (Departed), domina si striveste celelalte religii, asemeni crestinismului si inchizitiei in Evul Mediu. Persoanele cu abilitati aparent magice, persoane considerate "atinse de intuneric" (the Dark), sunt vanate si ucise de Ordin.

Doar ca lumea de dincolo nu e ceea ce pare si unul dintre sufletele din intuneric, comploteaza la distrugerea civilizatiei prin agentii sai. Se poarta razboaie, oamenii mor, regate se destrama iar magia devine din ce in ce mai proeminenta. Chestii destul de standard pentru un fantasy, as zice.

coperta "Tower Lord"
(sursa imaginii: Goodreads)

Din punct de vedere al povestii si personajelor, Raven's Shadow nu inoveaza. Nu e o serie care sa zguduie genul din temelii si care sa ramana in istorie, dar este in schimb o serie foarte, foarte bine scrisa, cu o poveste captivanta si un ritm alert.

coperta "Queen of Fire"
(sursa imaginii: Goodreads)

In plus, reuseste sa mentina un echilibru in ceea ce priveste modul in care decurge actiunea. Daca Night's Angel mi s-a parut foarte grabita pe final, Raven's Shadow isi imparte foarte bine povestea de-a lungul celor trei volume. E drept, finalul in sine e destul de mediocru si lasa de dorit, dar macar se acorda atentia meritata fiecarui punct din plot si fiecarui personaj important.

Chiar daca nu cred ca o sa capete statutul de serie cult, Raven's Shadow iese totusi din comun prin simpla sa calitate literara. E o serie buna, pe care fanii genului o vor devora cu siguranta, dar care ar putea atrage si alte persoane.