Three Body Problem, de Liu Cixin
"The Three Body Problem", de Liu Cixin, este prima carte din trilogia “Rememberance of Earth’s Past” si, in acelasi timp, una dintre cele mai captivante carti S.F. pe care am avut placerea sa le citesc in ultimii ani.
Am aflat de ea de pe io9, de unde tot aflu de carti interesante de mai bine de un an, si mi-a atras atentia prin faptul ca a fost scrisa de un chinez, ba chiar unul dintre cei mai prolifici, talentati si premiati scriitori chinezi, Liu Cixin. Cum literatura orientala, sau cu teme orientale, mi s-a parut dintotdeauna fascinanta, iar S.F.-ul imi place de cand ma stiu, nu am putut rata ocazia de a o citi.
(sursa imaginii: idigitaltimes.com)
Povestea incepe in timpul Revolutiei Culturale chinezesti, cand tatal lui Ye Wenjie, o astrofiziciana promitatoare, este executat, iar aceasta ajunge sa lucreze in cadrul unui proiect secret, nereusind insa sa renunte la fantomele trecutului si sa ierte sistemul care i-a ucis tatal.
Cel de-al doilea personaj major este Wang Miao, un inginer in nanotehnologie, care se trezeste implicat fara sa vrea intr-o conspiratie de proportii galactice.
Cel de-al treilea “personaj” este stiinta in sine, in special problema celor trei corpuri, prezentata intr-o maniera ceva mai abordabila, spre deosebire de romanele hard S.F. ale lui Greg Egan, de exemplu. Mi-au placut foarte mult aspectele stiintifice si matematice datorita modului anecdotic chiar prin care au fost explicate unui neavizat. Lasand la o parte faptul ca se explica modul in care stiinta teoretica avansata are aplicatii practice, asta pentru ca tot am avut motive de ingrijorare si dezbateri relativ recent pe tema accelaratorului de particule, m-a atras in mod special o bucatica din roman in care s-a explicat construirea unui calculator uman, din cateva milioane de soldati, care simulau bitii din calculatoarele moderne. M-a facut sa imi reamintesc cu nostalgie orele de informatica din facultate, cand profesorii incercau sa ne explice aceleasi concepte.
(sursa imaginii: io9)
Revenind la poveste… sa va spun, sa nu va spun? La un moment dat “stiinta” incepe sa o ia razna iar cercetatorii sa se sinucida pentru ca regulile universului nu par sa mai functioneze corespunzator iar explicatia nu e chiar atat de previzibila. Chiar imi dezvoltasem cateva ipoteze pe masura ce intorceam virtual paginile si am fost placut surprins de faptul ca s-a mers pe alta idee la final. E unul dintre aspectele care imi place in mod deosebit la genul S.F., faptul ca iti dezvolta imaginatia, introduce concepte noi si te poate pune pe ganduri. Iar “Problema celor trei corpuri” a lui Liu Cixin reuseste cu succes sa faca acest lucru.
In ceea ce priveste tematica chinezeasca, desi sistemul comunist chinez si Revolutia Culturala isi lasa amprenta asupra romanului, nu joaca un rol chiar atat de important in poveste. Ar fi putut avea loc in orice alt colt de pe glob, fara sa isi piarda din farmec. E drept, putinele aspecte specifice Chinei sunt sarea si piperul cartii, prea multa actiune din perspectiva unor scriitor americani sau europeni putand deveni plictisitoare. Uneori chiar te saturi de aceleasi moduri de gandire si, din acest punct de vedere, Liu Cixin aduce o gura de aer proaspat, fara a avea insa un “aer propagandist”. Sincer, e parca dubios de obiectiva, in conditiile in care se tot trambiteaza comunismul si cenzura din China. Dar deviez de la subiect.
Ideea e sa nu va asteptati la foarte multi chinezi facand chestii chinezesti in China sau sa fugiti de roman din cauza ca nu va intereseaza cultura chinezeasca. E o carte universala, in sensul bun al cuvantului.
Singura parte negativa este ca momentan nu a aparut decat primul volum. Pe de alta parte, trilogia este terminata inca de prin 2010 iar urmatoarele doua volume (The Dark Forest si Death's End) trebuie doar traduse, ceea ce simplifica mult lucrurile. Din cate am inteles, urmatoarea carte din serie va fi publicata in limba engleza prin iulie 2015, deci nu mai e mult de asteptat. De asemenea, se traduc in paralel volumele ramase deci si ultimul ar trebui sa apara tot intr-un interval de timp rezonabil.
Tot ce mai pot face acum este va sa urez lectura placuta!