The Wise Man's Fear - de Patrick Rothfuss

Despre The Name Of The Wind, prima carte din trilogia The Kingkiller Chronicle am vorbit deja. Iar când primul volum te prinde în mrejele sale fermecătoare, nu ai cum să nu îl începi imediat și pe următorul.

The Wise Man's Fear continuă povestea, sau mai bine zis legenda lui Kvothe, un faimos și puternic vrăjitor, acum retras și proprietarul incognito al unui han dintr-un sătuc uitat de lume. Dacă în cartea precedentă m-am arătat ușor dezamăgit de lipsa scenelor epice, de data aceasta lucrurile stau mult mai bine.

coperta "The Wise Man's Fear"
Sursa imaginii: Goodreads

În urma unor ciondăneli cu cine altul decât Ambrose, Kvothe se vede nevoit să ia o mică pauză de la studii, prilej ideal pentru a cunoaște mai bine universul în care se întâmplă toate acestea.

De data aceasta eroul nostru are parte de mult mai multe aventuri, prilej pentru a afla detaliile din spatele unora dintre miturile mai faimoase profețate în primul volum. Aflăm de exemplu cum și-a căpătat sabia sau mafia invizibilă și, în plus, apar în sfârșit eluzivele creaturi fae.

Unul dintre cele mai inedite aspecte ale seriei este ceea ce eu aș numi mitul din mit. Într-o poveste evident ireală, Kvothe își prezintă istoria într-un mod plauzibil și aproape realist dar explică și cum întâmplări ceva mai ancorate în realitatea universului fantastic ajung să fie percepute ca veritabile basme. Fapte arcane, bazate pe o magie aproape științifică prin rigurozitatea ei, sunt văzute ca ceva din altă lume de țăranii ignoranți din carte, ceea ce mi se pare ironic și în același timp fermecător.

Realismul (relativ la universul în care are loc acțiunea) e interesat și atunci când ni se prezintă culturi și civilizații noi. Devine chiar ușor istorică povestirea, mai ales că tânărul Kvothe e avid după înțelepciune și încearcă constant să își îmbogățească cunoștințele și să își aprofundeze studiile.

Singurul lucru care mă sperie este ritmul relativ lent cu care decurg lucrurile. Aș zice că ar mai fi nevoie de minim încă două volume pentru a povesti toate lucrurile care se insinuează cu ritmul actual. Ar fi cu adevărat regretabil dacă o serie atât de savuroasă ar fi stricată de un ultim volum grăbit, cum s-a întâmplat din nefericire cu trilogia Night's Angel.

Din ce am înțeles, al treilea volum va apărea anul acesta. Rămâne de văzut dacă va încheia povestea sau dacă Patrick Rothfuss va urma exemplul lui George R. R. Martin sau Cristopher Paolini și va mai adăuga volume, transformând trilogia în serie.

Până atunci, îl aștept cu nerăbdare. Se anunță a fi mult mai bun decât primele!