"The First Fifteen Lives Of Harry August" de Claire North

"The First Fifteen Lives Of Harry August" de Claire North

The First 15 Lives of Harry August” (“Primele 15 vieti ale lui Harry August”), scrisa de Claire North, se numara printre cartile pe care le-am citit din cauza ca premiza parea foarte interesanta si misterioasa in acelasi timp.

coperta the first 15 lives of harry august
(sursa: Goodreads)

Aflat pe patul de moarte, Harry primeste un mesaj prin care i se spune ca lumea se va sfarsi in curand si trebuie sa opreasca aceasta catastrofa. Ceea ce face insa lucrurile cu adevarat interesante e faptul ca Harry e un “kalachatka”: cand moare, renaste din nou, in acelasi loc si acelasi timp, dar cu amintirile vietii, sau mai bine zis vietilor precedente.

Chiar daca ideea in sine a mai fost intalnita si numai realism nu inspira, farmecul cartii consta tocmai in implementarea plauzibila a premizei, atat prin modul logic si bine gandit prin care sunt prezentate vietile a astfel de persoane, Harry nefiind singurul “kalachatka”, cat si prin abordarea din perspective psihologice, morale si religioase a conflictelor sufletesti ale unui om care se trezeste intr-o astfel de situatie.

Desi recunosc ca ma asteptam la initial la o povestire plina de conspiratii, revelatii si motive S.F., am fost placut surprins de modul realist in care au decurs de fapt lucrurile, mai ales ca nici aceste parti nu au fost neglijate. De la un roman despre sfarsitul lumii si pseudocalatorii in timp, am ajuns la un roman despre Harry August, aventurile sale, sentimentele sale si modul in care a salvat lumea. Iar asta mi-a placut. M-am trezit captivat atat de poveste dar mai ales de personaj, lucru la care nu ma asteptam in conditiile in care am inceput sa citesc cartea pentru poveste, ce se anunta a fi una misterioasa si spectaculoasa.


(o coperta si mai frumoasa; sursa: io9)

Mi-e greu sa dau mai multe amanunte fara sa divulg acele mici amanunte care constituie sarea si piperul cartii asa ca prefer sa ii las pe cei interesati sa le descopere singuri mai ales ca este o carte care poate fi recomandata tuturor, nu doar amatorilor de S.F.

Pentru mai multe informatii aveti la dispozitie atat un site oficial, cat si o pagina de Goodreads