The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are - de Alan Watts

The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are
- de Alan Watts

Pentru mine Alan Watts făcea parte din categoria persoanelor despre care știam că sunt faimoase, dar nu și de ce. Atunci când într-un podcast i-a fost recomandată una dintre cărți, The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are, n-am stat mult pe gânduri. Reprezenta un prilej ideal de a-mi mai lărgi puțin orizonturile și să aflu cu această ocazie și cine e Alan Watts.

Pe scurt, Alan Watts a fost un filozof și scriitor britanic, faimos pentru ideile sale despre religie și pentru interpretarea și popularizarea ideilogiilor asiatice pentru audiența din occident. A scris o sumedenie de cărți și articole pe teme precum natura realității, fericire, identitatea personală, însemnătatea vieții, rolul omului în univers, et caetera. Idei interesante, dar nu pentru oricine.

coperta "The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are"
sursa imaginii: Goodreads

În The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are, filozofează pe baza faptului că în cultura noastră tindem să ne vedem conștiința / sufletul / eul ca pe ceva diferit și separat de corpul fizic. Datorită acestui mod de a privi lucrurile apar apoi, susține el, tot soiul de derapaje care ne afectează.

Cel mai simplu mod de a explica această diferențiere la care se referă Alan Watts este clasicul exemplu: "mă placi numai pentru corpul meu" sau "contează sufletul unei persoane, nu fizicul". Ceea ce e... interesant. E cu siguranță un mod sănătos de a privi lucrurile, atât la propriu, cât și la figurat. Suntem obișnuiți să ne raportăm preponderent la concepte abstracte, cum ar fi integrarea în societate sau relații interpersonale și mai puțin pe partea fizică, a relației cu natura, cu mediul înconjurător sau chiar cu întregul univers.

În caz că tentativele mele stângace de a descrie filozofia din carte în ultima remarcă lasă impresia unei propagande pseudo-hipsterești ecologice, nu este cazul. Alan Watts se referă la a privi lucrurile în ansamblu. Suntem un sac de carne, cu idei, cu sentimente, cu acțiuni, formând un tot unitar. Relația cu natura nu are tente de protecția mediului, ci de de a accepta faptul că planul animalic nu e cu nimic mai prejos de cel spiritual sau intelectual.

Problema cărții este că nu pare memorabilă pentru cineva care nu e interesat în mod special de subiect. Am citit-o, am fost de acord (în mare) cu ideile enunțate... și cam atât. Neavând un interes spiritual, filozofic sau strict pe tema respectivă, am trecut prin carte ca gâsca prin apă. Dacă nu ai de satisfăctut vreo curiozitate despre Alan Watts, filozofie sau conceptele generale prezentate în carte, The Book on the Taboo Against Knowing Who You Are e un risc pe care trebuie să ți-l asumi: fie te lasă rece, fie îți aduce o revelație.