The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined - de Steven Pinker
Când un partid corupt până în măduva oaselor câștigă alegerile, pe un val incredibil de simpatie populară, în timp ce peste ocean, în faimoasele State Unite ale Americii este ales președinte un personaj portocaliu și caragialistic, într-un context politico-militar din ce în ce mai tensionat, e greu să nu te apuce disperarea și să nu îți faci griji pentru viitor. O astfel de perioadă tulbure e momentul perfect pentru a citi The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined.
sursa imaginii: Goodreads
Combinând cu talent noțiuni istorice, psihologice, sociologice, antropologice și biologice, popularul autor și psiholog Steven Pinker prezintă o istorie a violenței de-a lungul civilizației umane, analizând-o din aproape toate punctele de vedere posibile.
Violența e disecată, pusă sub microscop și analizată printr-o multitudine e unghiuri, pentru a ajuta cititorul să o înțeleagă.
De ce suntem violenți? De cât timp suntem violenți? sau Cât timp vom mai violenți? sunt întrebări care își găsesc răspunsul în această carte iar răspunsul este, din fericire, unul optimist.
Cu informații istorice în spate, studii științifice și puterea statisticii se demonstrează clar că suntem pe drumul cel bun. În pofida știrilor alarmiste, în pofida sentimentului de frustrare pe care îl avem când vedem cât de crudă, de ipocrită, stupidă și oarbă e lumea, suntem mult mai pașnici, mai inteligenți și mai progresiști ca niciodată.
Deși relatările violenței din trecut dar și din prezent sunt de-a dreptul tulburătoare, ca să nu zic șocante, e greu să nu devii mai optimist analizând cifrele și datele concrete.
Ca un exemplu autohton, acum ceva vreme un grup iubitori de aproape au pornit o campanie motivată religios pentru a promova ideea de "familie tradițională" și de nu permite persoanelor de același sex să se căsătorească. Și deși este un exemplu de ură, de intoleranță și de gândire învechită, trebuie notat că această dată nu e vorba de o campanie care să promoveze incriminarea homosexualilor și trimiterea lor după gratii sau chiar uciderea lor (cum încă se întâmplă în unele societăți înapoiate).
Trecând peste mesajul care ar putea fi considerat de unii propagandistic (nu este, sunt doar opiniile mele), The Better Angels of Our Nature e o carte cu valoare științifică, scrisă de un om de știință. Informațiile istorice sunt reale și selectate în funcție de relevanța lor, statisticile sunt explicate clar iar studiile originale sunt creditate de fiecare dată pentru a putea afla și ceva nou la finalul zilei. Iar adevărul este că violența este un subiect pe cât de întunecat, pe atât de fascinant.
Deși adesea șocant, e crucial să știm cum gândeau societățile de odinioară și ce fel de atrocități erau considerate acceptabile. Doar cunoscând trecutul îl putem evita. Logica din spatele violenței, modul de gândire și cauzele acesteia sunt iarăși "arme" valoroase în arsenalul unui pacifist iar cauzele biologice, posibilele gene favorizatoare sau hormonii responsabili, permit de asemenea o mai bună înțelegere a fenomenului, dar și a corpului uman.
Lăsând la o parte valoarea educativă de necontestat, The Better Angels of Our Nature ajută înainte de toate cititorul să vadă jumătatea plină a paharului și îi redă posibilitatea de a spera la un viitor mai bun și mai luminos, fără a-l amăgi însă cu basme ci oferindu-i informații reale.