Statul român are grijă de pensia ta

Statul român are grijă de pensia ta

Statul român, în frunte cu ciolacul șef, se bate cu pumnul în piept că nu mai poate de grija pensionarilor. "Măi măgarilor", le spune marele diplomat celor care critică măririle iresponsabile de pensii. Desigur, ce nu spune acesta e că prin genul acesta de măriri profită tot cei cu pensii mari, nu cei săraci, care chiar ar merita să trăiască mai bine.

Statul român se mai plânge că nu are bani de pensii și că nu e lăsat de Bruxellu' cel rău să le mărească. Ai crede că pensionarii și pensia lor sunt prioritatea numărul 1 a partidelor aflate la guvernare.

Acuma eu nu sunt statul român, nici vreun soi de ciolac, dar îmi fac și eu la fel de multe griji despre pensii. Pensie, mai exact, și anume a mea. Drept urmare, m-am interesat despre Pilonul III de pensii, cunoscut și ca pensii facultative.

Ce sunt banii aceștia? Niște bani pe care, la fel ca o pensie, îi pui deoparte singur pentru bătrânețe. Ca să ai un trai decent și să nu mai pui la fel de multă (bază) presiune pe bugetul statului. Doar că...

Ministerul muncii zice așa:

Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal.

Grosso modo, asta vine cam 166 de lei pe lună. 150, rotunjit în jos, ca să nu ai surprize neplăcute.

Adică grijuliul stat spune că scuipatul acela de bani e ok să îl pui deoparte, te lasă. Vrei să economisești ceva mai mult, din munca ta? Ghinion, ca să cităm un clasic în viață. Ce depășește suma asta se impozitează. Ia statul din ei, cu alte cuvinte.

Pentru că nu, statul român nu are grija pensionarilor. Îi vrea cât mai săraci pentru ca apoi să le poată cumpăra voturile cu firimituri.

Desigur, doar dacă nu cumva faci parte din tagma specialilor. Atunci da, statul chiar are grijă de tine. Restul? Poate că om trăi dar nu cred că om vedea...