Somn usor

Cand vine vorba de odihna nu e nici un secret ca vremea ploioasa e relaxanta si te adoarme. Cel mai bun somnifer e mirosul de ploaie si cel mai bun cantec de leagan e cadenta picaturilor de apa ce bat in geam. Nu ai cum sa nu tragi catre pat, catre perna, catre pleoape inchise, alunecand incet spre taramul viselor… E bine cand afara ploua.

Exista insa si un alt stimulent al somnolentei, molipsitor prin natura sa, si care apare cu precadere vara, pe canicula.

Cand e soarele puternic, cand razele intra pe geam si lumineaza camera, incalzind-o simultan pana la un nivel peste limita confortului, atunci te poate lovi cel mai somoros somn.

In mod normal, efectul ar trebui sa fie invers. Un somn odihnitor si ideea de a te scalda in sudoare, respirand un aer uscat pe o vreme caniculara… sunt lucruri incompatibile. Somnul vara e asociat cu umbra si racoare, cu ramuri infrunzite ce te acopera si te cheama sa te asterni la radacina copacului, in iarba verde si parfumata, sa te intinzi si sa dormi.

Apartamentul in schimb, ugh, e o cutie de cosmar, ce te sechestreaza intre ziduri fierbinti de beton. Iti doresti un dus rece, somnul e ultimul lucru care iti trece prin minte. Si totusi exista un ingredient secret, mai bun decat orice somnifer, mai bun decat orice ploaie, pahar de lapte cu miere baut inainte de culcare, asternuturi curate sau orice altceva va mai poate trece prin cap.

Atunci cand privesti in jur si vezi doar pisici molesite de caldura, ce dorm adanc, mangaiate de razele de soare, intinse pe gresie, prin pat, pe sub scaune sau pe orice coltisor cat de cat comod… atunci nu ai cum sa rezisti.

Incepi sa casti, incep sa ti se inchida ochii, te intinzi in pat alaturi de matze, iti lasi pleoapele sa se odihneasca si incepi sa vanezi soricei si pasarele pe pajisti invertizite din lumea viselor, alaturi de pisicile ce ti-au luat-o deja inainte.

Somn usor