Simtul umorului

Dintre stirile de astazi cele mai multe valuri mi s-a parut ca au facut cea despre "No Pants Subway Ride" si cea despre atacul terorist din Franta.

Prima este o stire bizara, despre un eveniment cu traditie (aparent), si care ar fi implicat ca oamenii sa vina la metrou duminica fara pantaloni. Desi politia ar fi spus, in prima faza, ca totul este legal atata timp cat se poarta boxeri sau pantaloni foarte scurti si nu chiloti tanga, avantul amatorilor bucuresteni a fost curmat brusc de reprezentatii Metrorex, care au declarat ca nu sunt de acord cu aceasta "initiativa" si vor sesiza politia in cazul in care vor sesiza astfel de persoane.

Cea de-a doua stire este una tragica, despre un atentat terorist asupra ziarului francez de satira "Charlie Hebdo", care intrase in atentia publicului larg (dar si a musulmanilor, din nefericire) in urma cu cativa ani, dupa ce au realizat o caricatura a lui Mahomed. Niste arabi s-au ofensat si si-au facut "dreptate" dupa cum au crezut de cuviinta.

Cele doua stiri nu au legatura decat in aparenta. As spune insa ca in ambele situatii avem de-a face cu persoane care nu au simtul umorului.

Metrorex, o companie fara pic de imaginatie, care nu a stiut sa trateze intr-un mod mai diplomatic situatia. "Hurr durr act de indecenta si de lipsa de respect fata de ceilalti calatori", spune Metrorex, care afirma ca "are obligatia de a transporta pasagerii în conditii decente, iar cei care ar calatori fara pantaloni, ar da dovada de lipsa de respect fata de ceilalti calatori". Carcotasii care calatoresc cu metroul, mai ales in orele de varf, ar putea afirma ca Metrorex nu prea isi respecta aceasta obligatie de a oferi conditii decente, dar asta e alta poveste. Chiar daca personal mi se pare o idee stupida, din moment ce in alte tari se poate, nu vad de ce ar fi fost o problema in Bucuresti. Cu ce este mai indecenta o pereche de chiloti fata de un decolteu generos sau de niste pantaloni mulati, eventual peste picioare plesnind de celulilta?

De mulsumanii extremisti, ce sa mai vorbim. De obicei, cand cineva face misto de convingerile tale solutia este sa il trollezi inapoi, cu mai mult patos si umor, nu sa te apuci sa impusti oameni care nu sunt de acord cu tine. In fine, prefer sa nu insist pe acest subiect, mai ales ca este unul tragic si, in plus, am si un amic musulman, un baiat de nota 10 de altfel, si mai ales tolerant, care ma face sa ezit sa generalizez. Ideea insa e ca mult prea multi oameni nu au simtul umorului.

O spun si altii, iar cel mai bine o spune Trey Parker, unul dintre creatorii faimosului serial "South Park"

once you single out a certain thing and say "This is going too far", then you make all the rest of it offensive. It either all has to be okay or none of it's okay. (...) They'll say "You can't do this," and we'll say, "Hey, but we did this, this and this. And if you're saying we can't do that, then that offends me, that you think that's okay and that isn't". But if you're just saying it's all okay and everything's on equal ground, then it alright

Umorul ar trebui sa fie ceva universal. Chiar si cel ofensiv ramane tot umor. Iar umorului i se raspunde cu umor, nu cu violenta.

Dar cand persoane incita sistematic la violenta, sub pretextul umorului, vezi Mircea Badea, sub pretextul unei emisiuni de "umor", un pamflet, devine mai dificil sa faci distinctia corecta. Ajungi ca indivizi mai saraci cu duhul, vezi "Marean", sa faca amenintari cu bata, amenintari pe are sa le numeasca "un pamflet".

Am trollat si am fost trollat de nenumarate ori si de la fel de multe ori am fost amenintat cu bataia din aceste motive. Putine persoane au raspuns pe acelasi ton si asta e trist.

Cand cineva te jigneste, direct sau indirect, solutia, zic eu, este sa iei peste picior, nu la picioare...