Seria "The Seventh Sword" - de Dave Duncan

Seria "The Seventh Sword" - de Dave Duncan

Înainte ca seriile fantasy să cadă în mania realismului deprimant și să abunde de crime, violuri și alte grozăvii desprinse din știrile de la ora 5, obișnuiau să fie mai degrabă un fel de basme cu teme ceva mai serioase și mult mai bine scrise.

Seria The Seventh Sword a lui Dave Duncan face parte din categoria celor din urmă și reprezintă o lectură atât de simpatică și trasă de păr, încât nu are cum să nu îți placă!

coperta "The Reluctant Swordsman"
sursa imaginii: Goodreads

Wallie Smith e un manager de uzină american, care dintr-o comă profundă ajunge în corpul faimosului spadasin barbar, Shonsu.

După obișnuitul dans "e un vis, nu are cum să fie realitate... ah, de fapt chiar e pe bune!", acceptă reluctantly să se pună în slujba Zeiței care l-a transportat în acel univers și să ducă la bun sfârșit misterioasa-i misiune. Acestuia i se alătură Nnanji, spadasinul novice dar incredibil de talentat și înțeleptul preot Honakura, și împreună purced la drum, trecând prin aventuri standard de erou legendar.

coperta "The Coming of Wisdom"
sursa imaginii: Goodreads

Până aici povestea pare stereotipică spre slabă. Ba chiar copilăroasă, aș zice eu. Reacțiile lui Wallie sunt atât de cavalrești și naive încât par aproape o parodie (de exemplu, se îndrăgostește nebunește de prima sclavă care îi iese în cale). Pe de altă parte, rămân consistente.

Odată ce treci peste aceste aspecte și le accepți ca parte din premiză, constați cu surpriză că Dave Duncan se ține de cuvânt și nu schimbă nici regulile jocului, și nici personalitatea lui Wallie.

coperta "The Destiny of the Sword"
sursa imaginii: Goodreads

Chiar dacă abordarea e una destul de puerilă, cu unele tendințe pe care azi le-am băga la categoria de fan-fiction, e decentă pentru vremea ei (primul volum a fost publicat în 1988).

Mai mult de atât, universul în care are loc acțiunea e unul chiar interesant. Sistemul de caste și accentul pus pe tradiții și onoare în cazul spadasinilor sunt lucruri bine-închegate și cu reguli clare.

Inițial o trilogie compusă din The Reluctant Swordsman, The Coming of Wisdom și The Destiny Of The Sword, la insistența fanilor seria a fost completată ulterior cu un al patrulea roman, The Death of Nnanji, lucru care îi oferă un farmec aparte. De ce spun asta? Pentru că ai parte întâi de o trilogie standard, dusă până la capăt iar la final, surpriză! mai găsești încă un volum bonus, ca să nu ți se facă dor de personaje!

coperta "The Death of Nnanji"
sursa imaginii: Goodreads

Deși recunosc că seria e mediocră și învechită, are un farmec și un optimism greu de găsit în ziua de azi. Nu e pentru cititorii pretențioși, dar e un musai pentru cei care citesc de plăcere!