Seria The Acts of Caine - de Matthew Woodring Stover

Prietena mea a fost prima care a citit Heroes Die, de Matthew Woodring Stover. I-a plăcut și mi-a recomandat-o și mie dar de-abia doi ani mai târziu am reușit să o citesc și eu și să descopăr cu această ocazie că face parte dintr-o serie de patru volume, The Acts of Caine.

coperta "Heroes Die"
(sursa imaginii: Goodreads)

Caine, sau Hari Michaelson este un actor, dar nu în sensul clasic. Într-un viitor distopic, omenirea a descoperit un univers paralel, în care magia și creaturile fantastice sunt realitate. O descoperire epocală, dar cu unele limitări, limitări ce au transformat această nouă lume într-o sursă de divertisment, în care actorii se infiltrează iar aventurile lor sunt ”televizate”, spre amuzamentul întregii populații de pe Terra.

Actorii își transmit practic gândurile și tot ceea ce simt, iar privitorii de acasă se pot pune efectiv în pielea personajului. Intrigi amoroase, asasinate, torturi și aventuri primejdioase, o realitate crudă în celalalt univers, mult mai înapoiat și încă bântuit de războaie, molimi și tensiuni rasiale între diversele creaturi, toate aceste lucruri reprezintă un spectacol pentru pământeni iar Caine este cel mai popular dintre actori.

coperta "Blade of Tyshalle"
(sursa imaginii: Goodreads)

Pe parcursul a patru cărți, alaturi de Heroes Die seria mai conținând și Blade of Tyshalle, Caine Black Knife și Caine's Law, ajungi să îl înțelegi mai bine pe Caine și ceea ce simbolizează.

Dacă inițial povestea pare o combinație între S.F. și Fantasy cu teme destul de clasice, lucrurile evoluează rapid și se conturează un univers foarte inedit.

Societatea umană e împărțită pe caste, și deși în teorie ai șanse să îți depășești condiția, o castă inferioară reprezintă practic o viață într-o semi-sclavie, în care asaltul unei persoane dintr-o castă superioară este egal cu o condamnare la moarte. Circul oferit de actori precum Caine este unul dintre liantele care țin populația oprimată sub control.

Nici în universul paralel lucrurile nu sunt mai bune. Tehnologia e practic inexistentă, iar civilizația e împarțită între regate ce se războiesc adesea, într-o lume în care poți fi omorât cu magie, de un dragon sau mâncat de troll. Elfi, ogri, pitici sau oameni sunt doar câteva dintre rasele care sunt forțate să co-existe și la fel ca în lumea noastră există discriminare și ură ignorantă.

coperta "Caine Black Knife"
(sursa imaginii: Goodreads)

Atunci când fosta soție a lui Caine, actor la rândul ei, se găsește în pericol, acesta ajunge să declanșeze un șir de evenimente ce, pe parcursul a patru volume, va ajunge să scuture din temelii întreaga structură a universului.

coperta "Caine's Law"
(sursa imaginii: Goodreads)

Există lupte, foarte violente, un personaj destul de stereotipic în persoana lui Caine, războinicul dur și șiret, un împărat-zeu, conflicte religioase dar și intrigi politice, precum și numeroase paralele la societatea curentă și la rolul divertismentului și faimei.

Doar finalul, ușor Evangelian, este cam ciudățel, chiar dacă totul se îmbină destul de satisfăcător. Cu o combinație bizară între simbolism, religie, acțiune violentă și stereotipuri macho, dar și filozofie, socio-politică și metafizică, The Acts of Caine e un amalgam de genuri cum nu am mai întalnit până acum.

Merită încercat? Măcar din curiozitate, cu siguranță da!