Seria "Spellslinger" de Sebastien de Castell

Seria "Spellslinger" de Sebastien de Castell

Acum ceva vreme cineva cerea pe Reddit recomandări pentru o serie fantasy în care protagonistul să nu exceleze în abilitățile practice ale magiei ci să stăpânească în schimb teoria. Conceptul mi s-a părut interesant, m-am uitat la ce se recomanda pe acolo și mi-a sărit în ochi seria Spellslinger a lui Sebastien de Castell.

Seria e terminată și e compusă din șase cărți: Spellslinger, Shadowblack, Charmcaster, Soulbinder, Queenslayer și Crownbreaker. Prima dintre ele, Spellslinger (care dă și numele seriei), ne descrie cultura poporului Jan'Tep, a cărui societate e divizată între cei ce pot face vrăji și cei lipsiți de abilități, ce joacă practic rol de slavi. La împlinirea vârstei de 16 ani, fiecare tânăr Jan'Tep trebuie să treacă prin patru probe. Dacă le trece cu brio, primește un Nume oficial de mag și de adult. Dacă nu, își poate lua adio de la orice ambiție și brumă de respect pe care i-ar putea-o oferi societatea.

Cartea începe cu Kellen, fiul cel mare al unuia dintre cei mai puternici magi Jan'Tep, a cărui aniversare se apropie cu pași rapizi. O singură problemă: nu i s-au activat încă nici una dintre potențialele abilități iar primul test implică să câștige un duel folosind magie...

Viața lui intră însă pe un alt făgaș când în oraș sosește Ferius Parfax, o misterioasă Argosi (un popor de oameni rătăcitori și singuratici, despre care se zvonește că ar avea anumite abilități de prezicere a viitorului și că apar atunci când urmează să aibă loc o cotitură importantă în istorie).

Când am început Spellslinger m-a prins miezul nopții citind și cu greu m-am putut dezlipi de pagini. Cartea evoluează rapid într-una aproape detectivă, cu mister conspirațional pe fundal, personaje interesante cu drame personale și restul condimentelor care fac un roman fantasy bun.

Sistemul de magie e și el inedit. Unui Jan'Tep i se pot activa una sau mai multe "benzi" tatuate la naștere pe braț, corespunzând uneia dintre cele 7 potențiale abilități, cum ar fi Respirația, Sânge, Fier sau Mătase. Respirația poate controla aerul, vântul sau mișcările, Sângele are atât rol de vindecare dar poate avea și rol ofensiv, permițând să rănești pe cineva sau să comunici la distanță dacă ai sânge sau păr de la persoana respectivă, Fierul e mai mult cu rol de luptă și așa mai departe. Cine dorește lista completă poate citi cartea.

Deși abilitățile pe care le poți căpăta astfel nu sunt extraordinar de puternice, la nivelul unur vrăjitori din alte serii fantasy care pot mătura singuri o armată, sunt suficiente pentru a-i face pe Jan'Tep o forță de temut pe continent. Iar Spellslinger le descrie cu măiestrie cultura și istoria, în timp ce introduce și mici descrieri pentru celelalte forțe existente. Deși nu sunt tocmai concepte originale (Jan'Tep par inspirați de egipteni, imperiul Darome de cel roman, Berabesq sunt inspirați de arabii musulmani iar Argosi de țigani - ăia tradiționali, migratori), sunt "condimentate" și modificate suficient pentru a-ți stârni interesul.

În schimb, problema e alta. Dacă Spellslinger e o carte foarte bună, celelalte sunt "doar" bune. Din fericire, poate fi citită singură, oferind la final misterul din spatele Jan'Tep. Cei care doresc să afle mai multe și despre celelalte popoare de pe continent și să vadă cum se termină povestea lui Kellen îl pot urmări și în celelalte cinci cărți, care bat ceva mai mult spre western-uri.

Sunt semi-episodice, cu un fir narativ principal pe fundal și la final reușesc să unească toate poveștile din fiecare carte, cu o concluzie satisfăcătoare. Doar că dacă Spellslinger e un 10 cu felicitări, celelalte oscilează între 7 și 9.5, suficient pentru o serie memorabilă, dar nu suficient pentru una excelentă.