Seria "Safehold" de David Weber
Seria “Safehold" scrisa de David Weber se incadreaza in categoria seriilor de carti prea grozave ca sa existe. Premiza este atat de fascinanta, ambitioasa si interesanta, dar in acelasi timp prea dificila de realizat, incat iti vine greu sa crezi ca cineva poate sa o scoata la capat cu succes. Suna prea bine ca sa fie adevarat dar in cazul de fata totul este la fel de bun pe cat suna, daca nu chiar si mai si!
Totul este declansat de un razboi inre umanitate si o rasa de extraterestri, denumiti Gbaba, un razboi cu rezultate dezastruoase pentru omenire. Rasa umana se trezeste intr-o situatia foarte dificila, vanata prin toate cotloanele universului, cu scopul clar de a fi exterminata.
(sursa: David Weber store)
Singura speranta a oamenilor este o planeta, numita in mod sugestiv "Safehold" ("Fortareata"). In urma unei diversiuni, o nava de colonizare reuseste sa scape de urmarirea Gbaba dar situatia ia o turnura neasteptata atunci cand liderii colonistilor nu pot cadea de acord legat de viitorul omenirii. Una dintre factiuni reuseste sa le elimine pe celelalte si ia decizia de a spala pe creier restul colonistilor, aflati in suspensie criogenica. Acestia ajung astfel sa creada ca au fost creati de "Arhanghelul Langhorne", liderul factiunii castigatoare.
Langhorne intemeiaza biserica Asteptarii lui Dumnezeu (The Church of God Awaiting") si le ofera credinciosilor o sfanta scriptura care interzice practic tehnologiile avansate, pentru a impiedica omenirea sa evolueze, stabilind pedespre foarte stricte si crude pentru cei ce incalca regulile, in speranta ca un peretuu Ev Mediu ar face planeta de nedetectat pentru Gbaba, rasa ce scana universul dupa urme ale tehnologiei pentru a identifica planetele ce trebuie afectate.
Ceea ce nu stie insa Langhorne este ca una dintre factiunile ce i se opuneau a reusit sa salveze un android precum si o baza de data cu toate cunostintele omenirii.
800 de ani mai tarziu, Langhorne si restul colonistilor originali sunt morti, dar androidul se trezeste si descopera ca are amintirile lui Nimue Alban, un ofiter militar, de sex feminin (ca sa nu zic "o ofitera"), si aliat factiunii opuse lui Langhorne.
Nimue isi creaza un alter-ego, Merlin, si dupa ce il salveaza pe printul mostenitor al regatului Charis, incearca sa "darame" influenta bisericii, ajunsa intre timp o organizatie foarte corupta (cine s-ar fi asteptat la asa ceva?), pentru a putea permite omenirii sa evolueze si, poate, sa isi razbune trecutul si sa ii infranga pe Gbaba.
Dupa cum spuneam, premiza este una foarte ambitioasa dar Weber reuseste sa o scoata la capat cu mult succes, iar amplasarea actiunii intr-un univers S.F., dar in acelasi timp intr-o lume cu nivelul tehnologic al Evului Mediu, face seria atractiva atat pentru iubitorii genului Science Fiction (androizi, AI, tehnologie avansata), dar si pentru cei ai genului fantasy (printi, cavaleri, lupte navale).
Sunt trei mari aspecte demne de urmarit: primul este cel politic si militar. La capitolul politic, seria e plina de intrigi, de asasinate, spionaj si contra-spionaj, fiind foarte savuroasa din acest punct de vedere. Nu o sa dau detalii, consider ca am spoilerit deja destul prin prezentarea premizei, asa ca o sa va rog sa ma credeti pe cuvant. Din punct de vedere militar lucruri sunt iarasi spectaculoase. Sunt prezentate numeroase batalii, atat ca scene de lupta, actiune, violenta si sange, dar si din punct de vedere strategic, fiind prezentate tacticile ambelor parti combatante. Mai mult de atat, luptele sunt foarte diverisificate: de la dueluri pana la razboaie in toata regula atat pe mare, cat si pe uscat.
Al doilea aspect este cel religios. Am apreciat foarte mult modul obiectiv in care este prezentata religia. Stiu ca premiza pare una puternic ateista, din acest punct de vedere, dar nu este cazul. Prin intermediul a diverse personaje sunt prezentate in mod echilibrat toate punctele de vedere. Avem o biserica corupta, ce se foloseste de religie pentru a oprima oameni, pentru a manipula si a se imbogati. Avem preoti fara scrupule, cu sufletul intunecat, si preoti fanatici extremisti, ce fac rau datorita modului deviat in care interpreteaza religia. Avem insa si o biserica sincera, care pune binele oamenilor si libertatea acestora inainte de toate. Avem si preoti care descopera adevarata credinta, din spatele dogmelor mincinoase, dar si preoti cu credinta darmata irevocabil de descoperirile facute.
In acest mod, partea de religie si credinta nu reprezinta ceva ce ar ofensa nici pe cititorii atei, nici pe cei credinciosi, dar clar va pune pe toata lumea pe ganduri.
Al treilea aspect (si cel mai captivant, as adauga eu), este unul ceva mai umoristic si tine de cultura umanitatii. Locuitorii Safehold nu stiu nimic despre omenire si despre trecutul lor dar acest lucru nu este valabil si pentru Merlin / Nimue Alban, ceea ce ofera autorului posibilitatea de a adauga referinte istorice si/sau culturale, pe care le compara cu evenimentele din carte. De exemplu, Merlin le povesteste de Machiavelli celor pasionati de intrigi sau foloseste si prezinta tactici de lupta descrise in tratatele marilor cuceritori pamanteni, adaptandu-le la situatia de pe Safehold, pentru a castiga mai usor bataliile.
Pana acum au fost publicate sapte carti in serie, toate sunt stufoase deci aveti ce citi si, cel mai important, toate sunt bune.
Astept cu nerabdare cartea a 8-a, Hell's Foundations Quiver, ce se anunta a fi publicata in septembrie 2015. Tot la fel de nerabdator astept si ziua in care seria va fi terminata, sa pot cumpara toate volumele la pachet si sa le pun in biblioteca pentru ca "Safehold" este clar una dintre cele mai bune serii de carti citite de mine.