Secretul verii

-“Pot să vin?”, întreabă plină de speranță iarna.

-“Nuu!”, îi răspunde exasperată toamna, “e de-abia octombrie, nici nu mi-a început bine rândul"

Oftând, iarna se retrase în bârlogul ei, lăsând în urme dâre de zapadă și rafale de viscol. Aerul geros și urechile înghețate stăteau ca martori ai trecerii ei.

Morocănoasă ca de obicei, iarna nu înțelegea de ce trebuie să aștepte atâta timp. Oricum atunci când își făcea apariția oamenii i se opuneau din toate puterile și se rugau fiecare la ce puteau, ba la soare, ba la vreun Dumnezeu sau sfânt, ba la sfânta Centrală, doar-doar să vină primăvara mai repede.

Bineînțeles că iarna se supăra, cine nu ar fi făcut-o în locul ei? De la o apariție plăcută, aducătoare de săniuș, cadouri de sărbători și oameni de zăpadă, a ajuns un anotimp hulit. Pfft, de parcă asta era important, că se blocau câteva șosele și înghețau câteva nasuri… mare brânză.

Într-un cerc vicios, oamenii înjurau cu din ce în ce mai mult năduf iarna, iar iarna se încrunta din ce în ce mai urât la oameni. Iar încruntăturile iernii erau tare crunte: veneau cu viscole, nămeți de zăpadă și un ger pișcător de crăpau pietrele/ Iar asta doar când se încrunta, doamne-ferește să fi scos și limba.

Și așa cum iarna era exasperată de oameni, la fel își exaspera și ea suratele. Atât toamna cât și primăvară aveau de furcă în fiecare an cu ea, încercând să o convingă să respecte cele trei luni pe an împărțite frățește acum mii de ani. Doar pe vară o durea la bască, fiind undeva atât de departe și atât de cald încât iarna nu avea nici o șansă să o ajungă.

În timp ce iarna se certa cu toamna și primăvara, spre disperarea oamenilor, domnișoara vară nu avea nici o gară. Dormea la soare, bronzându-și tenul gălbui și sorbind dintr-un pahar răcoros, direct de la gheață. Gheața curtoazie iernii, desigur. Căci asta era strategia verii, se ruga mereu de iarnă să îi dea niște gheață pentru băuturi și îi mulțumea respectuos de fiecare dată. Iar iarna o lăsa în pace, căci tot ce își dorea era să fie apreciată.

Secretul verii deci? Băutura rece.