Sarea în bucate 2021

Sarea în bucate 2021

A fost odată ca niciodată un împărat, sau cel puțin așa scria pe profilul lui de Facebook. Acest împărat avea trei fete la care ținea ca și cum ar fi fost copiii lui.

Într-una din zile, ce i să năzări împăratului? Ia să facă el un live și să le întrebe pe fete cât de mult îl iubesc, ca să știe toată lumea.

- Fata mea, cum mă iubești tu pe mine? o întrebă pe cea mare.

- Cum să te iubesc, tată? Iaca te iubesc ca pe ultimul model de iPhone, răspunse ea, după ce se gândi că ce lucru poate fi mai frumos pe lume.

Împăratul se bucură nespus când auzi cum îl iubește fata cea mare, căci ultimul model de iPhone e mare lucru, toată lumea te invidiază și știe că ai bani de bani.

- Fata mea, cum mă iubești tu pe mine? o întrebă apoi pe cea mijlocie.

- Cum să te iubesc, tată? Iaca te iubesc ca like-urile pe Facebook, răspunse ea, după ce se gândi că ce lucru poate fi mai frumos pe lume.

Împăratul se bucură nespus când auzi cum îl iubește fata cea mijlocie, căci like-urile pe Facebook sunt mare lucru, toată lumea te invidiază și arată că ai fani care apreciază.

- Fata mea, cum mă iubești tu pe mine? o întrebă la final pe mezină.

- Cum să te iubesc, tată? Iaca te iubesc ca atunci când specifici cum să fie când îi urezi cumva cum să aibă ziua, răspunse ea, după ce se gândi că ce lucru poate fi mai frumos pe lume.

Împăratului îi dădu BSOD câteva secunde, încercând să proceseze informația, după care fu lămurit că fiica lui cea mică se referă la cazurile în care cineva îi urează bună dimineața, sau o seară plăcută.

Când auziră surorile ei răspunsul ce dete ea tatălui lor, pufniră în râs şi-şi puseră selfie pe Instagram cu fețele lor amuzate. Iar împăratul lor se încruntă şi, plin de supărare, zise:

Ia fă-te mai încoace, fă nesocotito, să ne înţelegem la cuvinte. N-auzişi tu pe surorile tale cele mai mari cu ce fel de dragoste mă iubesc ele? Cum de nu te-ai luat după dânsele ca să-mi spui câtă dragoste valoroasă ai şi tu către tatăl tău? Mi-ai stricat tot live-ul și m-ai făcut de râs la lume pe Facebook. Să te duci de la mine cu urările tale cu tot!

Și plecă mâhnită fata cea mică. O găzduiră o perioadă niște prietene mai bune, după care își găsi un loc de muncă pe marketing și putu să se mute singură în chirie. În fiecare zi posta cu productivitate de pe conturile companiilor pe care le administra mesaje de bună dimineața ingenioase, cu poze cu cafeluțe și gif-uri cu pisicuțe, care făceau lumea mai bună. N-a durat mult să avanseze în firmă și să ducă o viață îndestulată.

În timpul acesta, împăratul posta de zor pe Facebook de pe telefonul lui, ultimul răcnet scos de Apple, și primea like-uri după like-uri. Tot de pe telefonul lui se loga în fiecare zi pe chat-ul de la muncă, pentru că deh, 2021, pandemie, și le ura tuturor bună dimineața. Dar pe chat... curios lucru se întâmplă.

Împăratul era singurul care spunea bună dimineața. Toți ceilalți spuneau pe scurt "neața", cel mai adesea fără diacritice sau chiar cu typo-uri. Seara la fel: împăratul le ura cu drag o seară plăcută, o seară faină sau o seară bună dar i se răspundea numai cu papa sau o seară!.

Păi fir-ar mama lor să fie, se mânie împăratul. Eu le urez dimineți și seri plăcute iar ei nu sunt în stare să îmi dorească la fel? Bandiții ăștia îmi fură toata karma, toata bunătatea din diminețe, toată plăcerea din seri, și nu îmi dau nimic înapoi, să mă bucur și eu ca ei.

Postă furios aceste gânduri pe Facebook de pe iPhone-ul său cel nou și primi o tonă de like-uri și de reacții. Dar când puse un status cu Bună dimineața la toată lumea! primi înapoi numai comentarii cu neața, comentarii care, culmea, veneau chiar de la persoane care îi dăduseră like la postarea cea furioasă.

Abia atunci realiză împăratul ce nerod nesăbuit a fost când a gonit-o pe fata cea mică. Ea era cea care îl iubea cel mai mult! A pus deîndată un status în care i-a dat tag, detaliindu-și acolo regretele. Primi multe like-uri și, într-un final, și iertarea mezinei. Ulterior, ca să îi arate cât de spășit era, trecu apartamentul împărătesc pe numele ei, lucru anunțat tot pe Facebook, cu surle și trâmbițe.

Ani mai târziu, când a ajuns la o vârstă venerabilă, a fost și ajuns din urmă de stilul său de viață împărătesc. Ramolit și fără averea și influența pe care o avea odinioară, împăratul căută alinare și ajutor la fetele sale.

S-a dus întâi și întâi la fata cea mare, cea care îl iubea ca pe ultimul model de iPhone. Aceasta însă a strâmbat din nas. Vremea ta a trecut, tată, i-a spus ea. N-am timp de dumitale și de problemele tale, am soțul pe cap, copiii, bișonul, îi transmise fata grăbită, după care îi închise telefonul în nas sărmanului împărat.

Împăratul fu atunci lovit de mintea cea de pe urmă: fata sa fusese sinceră. Iubirea ei, ca o iubire ca ultimul model de iPhone, e una trecătoare. Cât timp modelul e ultimul răcnet, e dorit de toți. După ce vremea lui trece, fie ajunge uitat în vreun sertar, fie e vândut altuia.

Mai înțelept, împăratul căută apoi alinare la mezină, dar și aici i s-a strâmbat din nas. Măi tată, eu nu am timp de tine. Am cariera mea de marketing, sunt ocupată, ce știi tu. Și în plus, ai trecut deja apartamentul pe numele meu, ce nevoie mai am de tine?, îi transmise fata sictirită, după care îi închise telefonul în nas sărmanului împărat.

Împăratul fu iarăși lovit de mintea cea de pe urmă: și mezina fusese sinceră. Iubirea ei era una superficială. Cât timp nu o costa nimic, îi dorea ce e mai bun pe lume. Dar dacă se punea problema să îi facă viața la fel bună cum îi ura, atunci dădea bir cu fugiții.

Lipsit de alternative și cuprins de pesimis, împăratul își încercă norocul cu fata cea mijlocie. Of, ce mi-ai stricat tu ziua, tată... Numai de tine nu aveam chef. Bine, hai, te aștept la mine. Ce o să zică lumea dacă te las pe drumuri? Ugh, ugh-ui ofuscată fata cea mijlocie. După ce îi închise și ea telefonul în nas împăratului, îl folosi pentru a intra pe Facebook, unde a postat un status plin de duioșie despre cât de mult își iubește ea tatăl și cum o să aibă grijă de el #familie #blessed

Împăratul fu lovit atunci de mintea cea mai de pe urmă: chiar dacă fiica lui cea mijlocie nu îl iubea cu sinceritate, măcar se prefăcea să o facă de ochii lumii. Răsuflând ușurat, concluzionă cu multă înțelepciune: like-urile pe Facebook sunt baza!