Regulile sunt decise de majoritate

De la o discutie nevinovata legata de o anume sarbatoare religioasa am ajuns sa ma contrazic puternic cu un coleg, mai religios, care sustinea sus si tare ca biserica e de fapt o organizatie cinstita, care face multe lucruri bune iar ceea ce vedem noi la stiri sunt doar exceptii prezentate cu scopul de a manipula realitatea.

Nu e prima data cand aud acest argument, conform caruia biserica tace si face iar presa, ticaloasa, nu face decat sa arate lucrurile rele in goana dupa senzational. Pe de alta parte, biserica se ocupa cu tot soiul de acte caritabile dar care nu sunt insa promovate pentru ca nu prezinta acelasi interes.

De asemenea, faptul ca exista preoti cu vile si masini de lux, constituie iarasi o exceptie. Nu putem generaliza doar pe baza acestor cazuri in conditiile care, conform spuselor sale, exista si preoti care nu au ce pune pe masa.

Partial are dreptate. Presa alearga intr-adevar dupa stiri ieftine iar stirile despre valori sunt umbrite de cele din categoria stirilor de la ora 5. Si nici generalizarea nu este intotdeuna un lucru corect, cand o fapta rea pe seama careia se face galagie, ascunde alte 90 de fapte bune.

In cazul B.O.R. lucrurile stau insa diferit. Sleahta de barbosi mafioti aflata la conducerea bisericii a transformat ceva sfant intr-un putregai corupt, care dauneaza grav societatii.

In primul rand, ca sa citez un cunoscut, "faptele bune nu se tac". Daca biserica ar face atat de multe fapte caritabile, ar trebui promovate mai intens astfel incat cei nevoiasi sau cei care ar dori sa ajute sau sa contribuie cu ceva, sa stie ce au de facut. In schimb, patriarhul pare mai interesat de a cersi bani pentru Mall-ul Mantuirii Neamului, decat de a atrage atentia asupra unor probleme reale.

Biserica ia pozitie doar cand vine vorba de a se opune unor idei moderne si normale intr-o societate civilizata, precum legalizarea casatoriilor civile intre persoanele de acelasi sex, legalizarea prostitutiei, educatia sexuala, si asa mai departe, dand dovada de orice altceva in afara de toleranta.

Mai mult, ca sa atraga un val de simpatie a publicului privind orele de religie, si-a asociat imaginea cu cea a unor personaje dubioase, precum Connect-R sau Daniel Buzdugan. Practic, un fel de prostitutie, pe principiul "scopul scuza mijloacele".

Revenind la preoti, comportamentul lor "evlavios" si averile lor nesimtite... ar fi multe de spus.

Doi preoţi din Valea Râmnicului, judeţul Buzău, s-au luat la bătaie, după slujbă, chiar în biserică. Scandalul a izbucnit după ce unul din preoți l-ar fi întrebat pe celălalt unde sunt banii strânşi pentru repararea acoperişului lăcaşului de cult, spun localnicii.

Preotul Georgian Alexe (...) aflat luni-noapte în toiul unei petreceri, a fost rugat de doi poliţişti din oraş să dea muzica mai încet. Omul lui Dumnezeu, se pare, puţin „împărtăşit“, şi-a ieşit din fire. Ca să le vină de hac poliţiştilor care încercau să restabilească liniştea şi ordinea, a scos sprayul paralizant şi le-a dat în ochi

Un jurnalist incearca sa filmeze vila enorma a preotului Sorin Ionică!
În plină stradă, preotul violent îi aplică lovituri jurnalistului și reușește să-i strice camera de filmat.

Lista poate continua.

Daca astfel de fapte ar fi exceptii, iar preotii ar fi majoritar credinciosi, in adevaratul sens al cuvantului, cuprins de har si de dragoste pentru Dumnezeu, iar conducerea Bisericii Ortodoxe Romane nu ar fi una corupta, majoritatea normala a preotilor ar juca rol de anticorpi si ar opri raspandirea a astfel de aberatii.

Un preot corupt nu ar avea sansa sa prospere iar cei care ar fi reusit, prin absurd, sa scape nepedsiti, ar fi fost dati afara intr-un mod foarte prompt, ca un exemplu pentru cei care se abat de la reguli si folosesc meseria de preot in scopuri personale.

Adevarul insa este ca biserica, desi un lucru bun ca idee, nu este deloc ceva sfant. Este o alta afacere prin intermediul careia "baieti destepti" profita de naivitatea fraierilor.

Iar partea cu adevarat trista este ca noi toti platim pentru vilele si limuzinele sfintilor preoti, indiferent de religie. In timp ce ne plangem ca nu sunt bani pentru autostrazi, spitale sau educatie... pentru biserica se gasesc. Lucru normal, de altfel. Si politicienii sunt la fel de corupti iar corb la corb nu isi scoate ochii.