Prietenii lui Iisus

Un grup de prea-credinciosi s-a gandit weekend-ul acesta ca ar fi o idee buna sa il slaveasca pe Iisus in vazul, sau mai bine zis auzul, tuturor. Drept urmare, au montat pe undeva prin zona o pereche imensa de boxe si s-au apucat sa il preaslaveasca pe Dumnezeu. Singura diferenta dintre ei si cocalari este ca cei din urma polueaza fonic cartierul cu manele atunci cand are loc o nunta, iar primii o fac cu cantece de glorie in numele mantuitorului.

"Il iubesc pe Iisus", canta unul dintre ei cu patos, in microfon, sau poate o portavoce, iar declaratia sa de adulatie divina rasuna in tot blocul nostru si nu numai.

Iisus in sine, ca personaj real sau fictiv, a fost un tip de treaba. Baiat bun, cum s-ar spune, cu cei sapte ani de acasa si mult bun simt. Daca ar fi trait in zilele noastre, ar fi fost probabil genul care asculta Radio Romania Actualitati in surdina si ar merge pe varfuri in casa, sa nu isi deranjeze vecinii.

Cocalarii cu boxele i-ar fi fost prieteni. Genul de prieteni care trec in vizita pe la el ca sa ii roage sa le imprumute putin zahar, putin ulei, un ou, pe care sa uite mereu sa le returneze. Iisuse, n-ai si tu o tigara? Doar e Iisus, ce Dumnezeu? E baiat bun, fiul Domnului, nu moare el de la atata lucru.

Cand Iisus ar avea nevoie de ceva ajutor, poate de niste paine si peste, sa hraneasca nevoiasii, s-ar scuza pe un ton vaicaret ca nu au bani... fix ce-au venit de la biserica, unde au donat unor oameni sarmani cateva monezi. In tot acest timp, ar face semn pe la spate nevestei sa inchida usa sufrageriei, sa nu se vada televizorul cu plasma proaspat cumparat.

-"N-am, Iisus, sa moara mama, dar te sun eu mai tarziu, iti dau cand fac rost, pe onoarea mea. Maine, poimaine, zilele astea..."

Ar fi insa primii care s-ar duce la televizor, dupa crucificarea sa, sa ii planga de mila si sa se bata cu pumnul in piept. Il stiau de cand veneau magii sa ii aduca daruri, baiat bun, cu mult talent, cel mai bun prieten al lor. Ar plange dupa el cu lacrimi de crocodil si si-ar smulge hainele in direct. Contra-cost, desigur, in onoarea fiului Domnului.

"Iisus, te iubesc", ar declara in boxe, sa ii auda toata lumea.

Da, baiat bun Iisus asta, dar prietenii sai nu prea...