Povești de programator

Fiecare programator are povești horror. În ceea ce mă privește, săptămâna aceasta parcă s-au deschis porțile Iadului.

Nu pot intra în detalii, dar putem folosi analogii. Un client, de exemplu, a cumpărat de la noi un autovehicul, după care ne-a anunțat că nu merge. Ajuns la fața locului, constați că locuiește în mijlocul pustietății și nu are drumuri. Insistă apoi să îi construiești șoseaua, că doar a plătit mașina.

Un altul vrea să îi montezi un casetofon în mașină. Ți-l dă, constați că e stricat și i-l dai înapoi. Revine cu același casetofon stricat de câteva ori, după care se supără și face scandal. Cum vine asta că e stricat? Nu înțelege cum de nu poți lucra cu un lucru defect. E vina ta, desigur.

Clientul demonic de zilele astea vrea să îi pui mașina la punct, dar mașina e închisă în garaj. Nu îți dă cheile, nu te lasă să intri înăuntru dar se plânge că nu faci nimic. Te chinui, reușești să deschizi un gemuleț prin care să strecori o cârpă pe un băț. Nu merge să speli mașina ca la carte, dar măcăr o ștergi cât de cât. Nu e mulțumit și se plânge. Nu vrea să îți da cheile dar se așteaptă să ai acces la ea și să o repari.

Clientul are mereu dreptate, desigur. Dar unii nu merită nici măcar o căruța.