Plăcerea de a avea un blog - II

Plăcerea de a avea un blog - II

Prin 2015 scriam despre plăcerea de a avea un blog. Iată-ne în 2024, aproape 10 ani mai târziu, după perioade și mai active, și mai secetoase, cu mine înapoi în spatele unui panou de control de blog.

În decursul unei ore am reușit să îmi stric și să îmi repar cele două bloguri (Aberând cu grație și BBog's programming tidbits).

Deși platforma de blogging Ghost îmi place nu e deloc simplu de upgradat, mai ales când neglijezi să faci asta ani de zile, apoi te trezești că ai nevoie de versiuni diferite de node pentru upgrade: node 14 pentru a trece la ultima versiune de Ghost 4, apoi node 18 pentru upgrade-ul propriu-zis la Ghost 5.

Mai mult, fiecare blog are propriul lui user, trebuie să ai grijă să instalezi node la nivel global (de server), apoi să pui la zi diverse fișiere, să restartezi daemoni și alte chestii ezoterice. ț

Nu vă faceți griji dacă nu înțelegeți nimic din ce am scris, mă aflu în aceeași barcă. Motiv pentru care un banal upgrade s-a lăsat cu sânge și downtime de o oră. Pe de altă parte, de data asta s-a rezolvat fără să fie nevoie să șterg tot, să reinstalez ghost de la zero și apoi să import vechiul conținut. Progres!

Cu toate acestea, experiența în sine nu a fost neplăcută. E ceva surprinzător de primordial la a căuta pe internet mesaje de eroare, de a scormoni prin discuții vechi de pe forumuri și de a citi documentație.

Ești doar tu și terminalul. Înarmat cu un mouse și o tastatură pui la punct un site așa cum un meșter ia un ciocan și o daltă pentru a săpa șanțuri în perete.

Am făcut și un update de temă cu această ocazie și am mai primenit jucăria. Și chiar dacă practic nu am făcut decât să orbecăiesc printre mesaje de eroare și mai mult să stric, parcă tot simt că a fost ceva productiv.

Uite că e bun și un blog la ceva, îți faci de lucru când simți că nu te-ai mai murdărit de mult pe mâini.