Pisica din fereastra

Pisica din geam cuprinde lumea in ochii ei mari de felina si o judeca pe toata. Priveste oamenii care trec, priveste peisajul static, priveste pasarile care zboara prin fata ferestrei si pentru toti are acelasi chip lipsit de orice urma de expresie.

Ii priveste cu ochi de savant, incercand sa inteleaga motivele din spate si ceea ce face universul sa functioneze. De ce trec pe acolo chiar in acea clipa? Care e scopul lor? Cine sunt, ce fac si ce vor? Mai curioasa decat un pensionar barfitor, pisica vrea sa stie tot ce se intampla afara.

Dar ii priveste si cu ochi de artist. Priveste oamenii si admira peisajul, iar mintea ei creatoare completeaza golurile. Care e povestea acelor oameni, unde se duc, cu cine se vor intalni si ce se va intampla mai departe in viata lor. Desigur, avand o imaginatie de pisica, fanteziile astfel create implica mancare buna, mangaieri si somn, poate si niste soricei care alearga, numai buni de prins, dar sunt fantezii de scriitor. Scriitor felin, dar scriitor.

Priveste tot si judeca tot. Lumea din ziua de azi… totul se duce de rapa… Lumea vazuta ieri prin fereastra era mai interesanta, dupa care totul s-a stricat. Iar ieri a simtit acelasi lucru, doar ca a uitat.

Dar sa nu exageram. Pisica din fereastra se bucura si de aerul proaspat, de vantul care adie, de soarele care o incalzeste cu razele lui. Pisica din fereastra adora sa fie in mijlocul naturii, dar nu chiar in mijloc, ci mai pe la margine, in spatele unei ferestre care o protejeaza de pericole, intr-o casa unde are mancare si oameni care sa o mangaie.

Apoi pisica se intoarce cu spatele la geam. S-a plictisit de privit si se culca.

pisica din fereastra
(sursa)