...pe valuri

...pe valuri
Photo by Ahmed Zayan / Unsplash

Barca pe valuri plutea. Era în mijlocul oceanului, înconjurată de apă în oricare direcție ai fi privit.

Adierile vântului o legănau când la stânga, când la dreapta, când în față, când în spate. Din punctul de vedere al bărcii era fix în centrul oceanului, de-a pururi și de-a pururi.

Din punctul de vedere al hărții, nu putea fi în centru. Oceanul avea o formă asimetrică, cu margini incerte, iar un centru geografic era practic imposibil de determinat. Nu, dacă ai măsurat, cumva, distanța în toate cele patru puncte cardinale, barca s-ar fi aflat undeva. Undeva, nicăieri relevant, dar nu în centru.

Din punctul de vedere al bărcii, punctul de vedere al hărții era nul. Distanțe, mile maritime, coordonate... toate aceste lucruri erau noțiuni abstracte. Totul se rezuma la veșnica dispută dintre practică și teorie. Iar în cazul ei practica spunea că în orice direcție s-ar fi uitat era apă. Multă apă. Doar apă.

Când ai doar apă în față, doar apă în spate, doar apă la stânga, doar apă la dreapta și chiar doar apă sub tine, toate distanțele sunt egale, toate distanțele sunt apă și implicit ești în centru.

Din punctul de vedere al hărții, barca bătea câmpii. Barca era doar atât, o barcă. Sigur, știa să plutească pe apă, în ocean, dar acolo se opreau toate cunoștințele ei. Nu știa cum arată oceanul, ce formă are, ce distanță concretă... știa doar că e ud. Iar centrele nu se măsoară în umezeală, se măsoară în idei teoretice imposibil de udat. Calculele nu plutesc dar nici nu greșesc.

Din punctul de vedere al bărcii, harta putea să își facă sul toate calculele. Ea era în apă, ea plutea, părerea ei conta. Și, poate, a valurilor, valurile care o legănau încet când la stânga, când la dreapta, când în sus, când în jos, dar mereu în centru.

Ba nu în centru, insista harta!

Ba în centru, insista barca!

Ba nu în centru, insista harta!

Ba în centru, insista barca!

Oceanul nu avea un punct de vedere. Se regăsea în milioane de hărți și în el pluteau milioane de bărci pe milioane de litri de apă întinse pe milioane de mile. Când ești un ocean nu ai nevoie de opinii.