Paradoxul comunicării moderne
În ziua de azi e mai ușor ca niciodată să îți strigi în gura mare opiniile.
Un blog se poate seta în doar câteva minute, fără să te coste nimic, iar rețelele de socializare sunt cu duiumul. Nimic nu te oprește să te înscrii și să te alături amalgamului de voci care își urlă părerile.
În același timp, e mai riscant ca niciodată să spui tot ce gândești. O prostie sau o gafă pe care înainte o auzeau doar cunoscuții acum tinde să rămână înregistrată pe veci în analele Internetului.
Nu știi niciodată cineva nu îți va gusta glumele și ce repercursiuni poate avea o poantă neinspirată sau o opinie mai puțin populară.
Așa că e mai sigur să exprimi doar idei sigure, cât mai puțin controversate, care să nu deranjeze pe nimeni. În mod paradoxal, deși e mai ușor ca oricând să ne exprimăm e și mai indicat ca oricând să ne ținem gura.
Sigur, într-un fel e justificat iar reacțiile au și un rol "medical". Instinctul societății este să tempereze opiniile dubioase. Și uneori e bine, alteori e rău.
Auto-cenzura poate fi văzută atât ca un pumn în gură al societății dar și ca o tentativă de controlare. Depinde doar din ce unghi privești lucrurile și ce opinie vrei să transmiși. Asta, desigur, dacă vrei să transmiți într-adevăr una.