Of-ul RATB-ului

Am vazut azi, intr-un final, controlori in tramvai. Teribil de scumpi la vedere, aproape incadrandu-se in categoria creaturilor mitologice, au gasit si un blatist, fix pe scaunele din stanga noastra. Omul le-a explicat clar si calm ca nu are card si nu le da buletinul iar acestia, vazand ca nu au nici o sansa, au coborat pur si simplu din tramvai si l-au lasat in pace.

Intamplarea asta mi se pare teribil de interesanta in contextul in care R.A.T.B. doreste sa creasca tarifele.

RATB propune noi tarife pentru calatoriile cu mijloacele de transport in comun, costul pentru o singura calatorie urmand sa fie de doi lei, un abonament lunar pe o linie - 45 de lei, pe doua linii - 55 de lei, un abonament general pe toate liniile urbane - 75 de lei, iar un abonament general urban plus expres, adica pe toate liniile urbane si expres - 180 lei.

Aparent nu le mai ajung banii si au datorii la ANAF si au nevoie sa isi sporeasca veniturile. Ca un om care calatoreste zilnic cu RATB-ul, pot confirma ca in mijloacele de transport in comun circula adesea calatori fara bilet. In repetate randuri am observat controlori gasind calatori fara bilet, pe care i-au lasat pana la urma in pace, fara sa le dea amenda. Ori in loc sa se urmareasca suplimentarea veniturilor prin taxarea celor care acum circula "gratuit", magarii astia au ajuns la concluzia ca tot pe seama fraierilor care platesc deja e mai usor. Daca sunt suficient de prost sa platesc acum, cand altii merg moca, de ce nu as face-o in continuare, nu?

Ce ma irita insa in mod special e urmatoarea parte:

RATB mai propune si o suprataxa pentru nevalidarea abonamentului de 10 lei

Nu e prima data cand oficialii RATB se arata deranjati de posesorii de abonamente si de faptul ca acestia nu valideaza mereu cardul. Desi un abonament implica faptul ca ai un numar nelimitat de calatorii si deci nu ai un motiv de a-l valida, ca in cazul abonamentelor de 62 de calatorii Metrorex, odihneasca-se in pace, oamenii astia au un fix.

Mi-am facut primul abonament acum vreo 2 ani. Obisnuiam sa validez calatoriile la urcarea in tramvai, doar ca fiind mai mereu aglomerat, pe langa faptul ca imi era dificil sa completez efectiv operatia de validare, din cauza lipsei de spatiu de miscare, cat timp eu validam cardul (adesea singura persoana care o facea), se ocupau toate locurile pe scaun sau pozitiile in care puteai sta cat de cat decent, tinandu-te de bara. Ori mie nu mi-a mai convenit situatia asa ca mi-am facut abonament in mod special pentru a nu mai fi obligat sa validez cardul.

Da' ma rog, de cand au facut cei de la Metreorex strategica miscare de a elimina cartela de 62 de calatorii si de a scumpi abonamentele am circulat mult mai rar cu metroul si am platit mult mai putin. RATB-ul tot o mare si imensa teapa isi va lua. Daca actualmente platesc 50 de lei lunar pe abonamentul urban, pentru ca e pur si simplu o oferta buna, pe viitor o sa platesc doar 45 de lei pentru un abonament pe o singura linie.

Pentru ca asa e cu organizatiile de stat de la noi. Conduse de idioti incompetenti numiti pe pile, conceptul de eficientizare a costurilor nu exista, singura solutie e sa scumpeasca.

In Ploiesti, controalele se facea in compania echipajelor de jandarmerie. Toti calatorii erau verificati, nu doar cei cu fete de fraieri, asa cum se intampla actualmente in Bucuresti, iar cei fara bilet plateau amenda. Cu jandarmul acolo, nu puteau comenta. Evident ca numarul de blatisti era mult mai mic.

Dar nah, prea multa bataie de cap pentru bucuresteni. Lasa, sa plateasca tot prostii care platesc deja.