Nilu Iepurilă

Nilu Iepurilă era un iepure ca toți iepurii, dar cam țâfnos, nu știai niciodată când și din ce motiv îi țare țandăra. În rest, urecheat, pufos și iute de picior, nimic de zis.

O dată pe lună, Nilă era chemat alături de celelalte animale la Adunarea lunară a locuitorilor din Pădure, unde se dezbăteau subiecte importante precum locurile în care cresc cele mai bune fructe, dacă au fost zăriți vânători precum și ultimele bârfe legate de cine a mai mâncat pe cine.

Tot o dată pe lună, înainte de întrunire, Vivița Bufnița făcea lista cu participanți, pentru a putea consemna în procesul verbal. Și tot o dată pe lună se lăsa cu scandal de fiecare dată când ajungeau la țâfnosul iepure...

-Mița Vulpița, strigă bufnița.

-Prezent, răspunse coana vulpe.

-Rița Veverița, continuă strigarea.

-Prezent, veni și răspunsul acesteia.

-Ducu Bursucu

-Prezent, răspunse și bătrânul bursuc.

-Nilă Iepurilă?, veni și rândul iepurelui, moment în care acesta începu să se dezlănțuie nervos.

-E Nilu! Nilu Iepurilă, nu Nilă Iepurila! Mama ta de buhă analfabetă, începu acesta să înjure bufnița, provocând iar scandal la adunare...

Mai trecu încă o lună ca toate lunile. Cu bune, cu rele, cu morți în familie pe de o parte și burți pline pe de alta, cu foșnituri în tufișuri și zvonuri de vânători. Sosi iar vremea pentru o nouă adunare.

-Mița Vulpița, strigă bufnița, ca de obicei.

-Prezent, răspunse coana vulpe, cu promptitudine, ca de fiecare dată.

Lucrurile continuară la fel de fluid până la iepure.

-Nilu Iepurilu?, fu strigat acesta și atât îi trebui urecheatului pentru a provoca un nou scandal.

-Iepurilu? Nilu Iepurilu? E Nilu Iepurilă, nu Iepurilu, bufniță incompetentă, vedea-te-aș mâncată de ulii, o blestemă furios nervosul animal.

Și iar se lăsă cu scandal la ședință... Fu însă ultima dată pentru că după o altă umilință pe tema asta, Nilu Iepurilă decise să își schimbe numele într-unul mai standard, care să elimine riscurile celui vechi: Radu Popescu.

Mai trecu încă o lună, se făcu iar timpul pentru adunare. Bufnița se apucase conștiincioasă să trimită invitațiile la ședință și totul mergea strună până când descoperi un nume nou în lista de participanți.

-Radu Popescu? Cine o mai fi și ăsta? După nume pare vânătorul, sigur s-a strecurat vreo greșeală. Și-l șterse din listă, netrimițându-i nici o invitație.

În ziua adunării discuțiile au fost pentru prima dată lipsite de scandal. Rița Veverița, Mița Vulpița, Ducu Bursucu, Tache Ursache și restul animalelor au dialogat în liniște și armonie.

-Băi, dar parcă nu trebuia să vină și un iepure scandalagiu?, se întrebă la un moment dat Dan Fazan, la care bufnița ridică din umeri. Și nimeni n-a mai insistat vreodată pe tema asta pentru că nimeni nu ținea să aibă iar parte de pandaliile unui iepure nervos.