Neamuri și neamuri

Ca orice om normal avea și el niște neamuri, doar că normalitatea se oprea la existența lor.
O parte din neamurile sale erau... nu tocmai inteligente. Dar deși un neam efectiv prost, erau în același timp rude foarte cumsecade, amabile și mereu săritoare, în pofida limitărilor intelectuale.

Cealaltă parte a neamurilor erau mult mai deșteaptă. La pachet cu educația intelectuală impecabilă, erau aproape toți neam prost, lipsiți de cei șapte ani de acasă. Aroganți, mereu cu nasul pe sus pentru că știau mai multe decât restul, erau de evitat. Nu se ducea să le viziteze și nici nu le chema în vizită.

Faptul că neamurile proaste-proaste nu erau neam prost, iar neamurile ne-proaste puteau fi numite neam prost, nu ar fi fost în mod normal decât un simplu subiect de amuzament, pornind de la un joc de cuvinte. Știți voi, genul de poantă pe care o tot povestești atunci când cunoști pe cineva nou, ca să pari mai interesant. Dar după cum am precizat deja, în cazul eroului nostru normalitatea rudelor se oprea la existența lor.

Fiecare neam îl numea pe celălalt neam prost. Unii la propriu, fiecare la figurat, fiecare avea dreptate în felul său, doar că ne prindea eroul fix la mijloc. De fiecare dată când își întâlnea o rudă nu știa exact de care parte a baricadei să se amplaseze. Când auzi de "nea Mircea" că e neam prost ajungi să te blochezi puțin: e Mircea - ciobanul, cel care nu are decât opt clase sau e Mircea - inginerul nesuferit, căruia nu îi poți ajunge cu prăjina la nas?

În astfel de condiții nu a fost de mirare că eroul nostru a început treptat să se izoleze de rude. Mai un telefon la care nu a răspuns, mai o cerere de prietenie ignorată pe Facebook și încet-încet s-a distanțat de toate neamurile proaste, indiferent de sensul termenului. Și s-a simțit mult mai bine, și-a făcut prieteni noi, cu rude normale, și a ajuns să aibă o viață normală.

Pe partea cealaltă însă... de fiecare dată când cineva își mai aducea aminte de el, răspunsul era invariabil același:

  • Cine, ăla? E neam prost.

Dar se refereau oare la faptul că era un simplu vânzător, cu facultatea neterminată, sau la faptul că își ignora cu nesimțire rudele? Cine știe, e întrebare de neam prost.