Ne moare cultura
Acum ceva vreme, poate un secol dacă e relevant, într-un trecut nici prea îndepărtat dar nici prea apropiat, persoanele cu patima jocurilor de cărți se numeau "cartofori".
Dacă e să o dăm în chestii plicticoase, cum ar fi etimologia, o știință pe atât de plicticoasă precum sună (studiază originea cuvintelor), termenul vine din neogrecul chartophoros ceea ce, de ce să nu recunoaștem, parcă sună mai distins.
Știți cum mai e scos din joben numele unui oarecare Paleologu de fiecare dată când e vorba de ceva alegeri? Aparent ar fi ceva intelectual cult iar numele clar îl ajută, având prestanța vremurilor de odinioară, pe când ne conduceau fanarioții. Un Theodor Chartophors are o prestanță similară, îl și văd bătându-se în sondaje cu alde Georgescu, întrecându-se în pompozitate. Dar divaghez.
Pe vremuri aveam cartofori, oameni pasionați de jocurile de cărți. Iar cei mai cartofori dintre toți erau cei care o făceau pe bani, pariind pe rezultate. Era și ceva abilitate pe acolo, și ceva noroc, și ceva activitate care suna vag intelectual, având doar legătură cu cărțile, chiar dacă nu erau cele de citit. Apoi termenul a decăzut și probabil îl cunosc doar alde Paleologu.
Bănuiala mea e că a fost o combinație între dispariția popularității jocurilor de cărți, care au fost înlocuite fie de alte jocuri mai interesante, fie de mult mai nestimulantul televizor, și faptul că... hai să o spunem drept: cartofor sună a persoană pasionată de cartofi.
Dacă te duci la un pe stradă și îl întrebi dacă e cartofor riști să îți iei un pantof în cap și o replică de genul "bă, tu mă faci țăran?". Cartofor... ce termen oribil pentru 2024. Nu e de mirare că a ieșit din favoare.
În 2024, cartoforul de odinioară e ieșit la board games, dacă e mai spălat, dar cel mai probabil stă la păcănele. Păcănelele nu au etimologie ci mai degrabă onomatopee. Cu siguranță nu e un termen care vine din neogreacă. Probabil are o origine mult mai rudimentară: de la pac-pac, păcănitul pe care probabil îl scot.
Acum, dacă chiar vine de acolo, nu am de unde să știu. Nu e cu neogreacă, deci nici unul ca Paleologu nu cred că știe. Dar probabil știe unul ca Georgescu. Are față.