Monosprânceana inginerului V.

La nașterea tânărului V., ursitoarele nu s-au sfiit cu calitățile. A primit din plin inteligență, înțelepciune și o curiozitate sfredelitoare specifică unui viitor geniu. Nici urât nu era, constituția sănătoasă l-a ferit de boli nasoale, nu l-a lovit nici chelia, nici burta și era chiar și ușor peste medie la capitolul înălțime. Un singur defect primise, menit să tempereze puțin noianul de talente: avea monosprânceană.

Era o monosprânceană falnică, neagră și deasă, de plângeau de ciudă toate mustăcioarele de lăutari. L-ar fi făcut poate fericit dacă i-ar fi stat sub nas și nu deasupra ochilor... Rasă nu stătea, crescând precum Făt-Frumos într-o oră cât altele în șapte așa că V. nu avu altă opțiune decât să își poarte supus crucea și să accepte faptul că era un om cu monosprânceană.

Dar orice om cu un stigmat are și o ambiție pe măsură. Pilozitatea din frunte îl motiva să se afirme și să devină cunoscut pentru altceva decât Sprâncenozillă. Visa să inventeze ceva atât de măreț, de grandios, de genial, de revoluționar încât nimeni să nu îl vadă altfel decât un mare cercetător.

Și-a inventat zi și noapte, făcând de rușine orice alt om de știință din istorie. A reușit de unul singur să mute omenirea pe un traseu mai bun, rezolvând problema încălzirii globale, a călătoriei interplanetare și a energiei nelimitate, precum și multe, multe altele. Dacă s-ar fi concentrat și asupra biologiei, ar fi găsit probabil soluția pentru nemurire dar cum nu a fost să fie, după o îndelungată și rodnică carieră, monosprâncentaul inginer V. și-a dat obștescul sfârșit.

A avut parte de o înmormântare și de un mausoleu de ar fi pălit de invizie toți faraonii și sultani din vechime. L-a plâns întreaga omenire și i-a ridicat statui peste statui. V. își câștigase fără îndoială locul în cărțile de istorie.


Vii diseară să ne plimbăm cu rolele cu antigravitație?, primi Gigel-XZQ-13 un mesaj holografico-telepatic de la Aurel-ZWK-92.

Sigur, dar care statuie? Sunt mai multe, îi răspunse imediat amicului său.

Aia... a inventatorului faimos. Hai că ne-a zis recent la școală că e ăla care a descoperit antigravitația. Ceva cu V...

Neînțelegând, Gigel-XZQ-13 ceru mai multe detalii.

La statuia cu monosprânceană, sosi răspunsul lui Aurel-ZWK-92.

Imediat i se aprinse beculețul lui Gigel-XZQ-13. De ce nu zici bă așa? Înșfăcându-și rolele, se îndreptă spre statuie.

Băiat bun monosprâncenatul ăla, gândi el. Cu ce ne mai plimbam noi acum dacă nu inventa antigravitația?