Limita limitei

Toate lucrurile au o limită, iar limita însăși nu face excepție. Limita limitei nu o limita însă la fel de mult precum limita în sine îi limita pe alții. Era, de fapt și de drept, o limită mai mult teoretică, pentru a confirma regula. Limita limitei avea la rândul ei o limită, care avea și ea o limită și tot așa, prelungindu-se la infinit precum cifrele din Pi.

Pe partea lucrurilor, toată lumea era mulțumită. Toți avea o limită, legile din moși-strămoși nu erau încălcate iar planeta își putea vedea liniștită de rotație. Doar pe partea limitelor situația era mult mai delicată.

Că fiecare limită avea la rândul ei o limită, nimic de zis. Dar le frământa o întrebare: care e cea mai limită dintre limite?

Limita originala își susținea sus și tare statutul de limită supremă. restul limitelor fiind, în opinia ei, simple tehnicalități. Limitele limitelor limitelor limitei și prietenii lor nu erau tocmai de acord. Chiar dacă ele însele erau conștiente că nu pot avea pretenții, fiind simple zale într-un lanț infinit de limite, erau ferm convinse că ultim verigă din lanț e mai limită decat prima. Dar care era oare această ultimă verigă?

Au început să dea sfoară în țară, pasând mesajul de la o limită la alta, ca în clasicul joc al telefonului fără fir. Fiind însă în număr de fără număr, mesajul s-a tot denaturat pe parcurs, întăi o simplă intonație, apoi un accent, apoi o literă, până când mesajul original s-a transformat în colecția completă a operelor lui Shakespeare, tradusă pe rând în toate limbile din lume.

Shakespeare a devenit apoi Șecspir, apoi și-a pierdut diacriticile și s-a transformat în simplu Secspir… încet, încet literele au luat-o razna iar limitele limitelor au povestit la un moment dat întreaga istorie a universului, pentru ca într-un final de-a dreptul ourosborosian, mesajul să revină la forma sa originală.

Milioane de milioane de miliarde de miliarde de ani trecuseră de când prima limită a întrebat care este ultima dintre limite. N-au reușit să afle. Așa că au încetat să mai insiste și s-au oprit din întrebat. Doar toate lucrurile au o limită, nu?